Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Biden fa oficial l’11 d’octubre com el dia dels pobles indígenes contraposant-lo al Columbus Day

|

- Publicitat -

El president dels EUA, Joe Biden, ha manifestat en un missatge amb motiu del Columbus Day, festiu al seu país, que l’arribada de l’explorador havia provocat “una onada de devastació” per als nadius americans i ha instat els nord-americans a “no enterrar aquests vergonyosos episodis del nostre passat”. Així, ha emès una proclamació per celebrar el dia dels pobles indígenes, l’11 d’octubre als Estats Units, juntament amb l’actual Dia de Colom.

Publicitat

El corresponsal de la BBC a Madrid, Guy Hedgecoe, recull les reaccions de la dreta espanyola a la iniciativa i pronunciament del mandatari americà i explica com frontalment rebutgen demanar cap mena de perdó pel passat colonial. Així, es fa ressò de com han menyspreat el reconeixement del president dels EUA de les atrocitats sofertes pels pobles indígenes, recollint les bajanades dites pel líder del Partit Popular, Pablo Casado, com ara que “l’expansió colonial d’Espanya a les Amèriques és l’esdeveniment més important de la història després de l’imperi romà”.

El corresponsal segueix explicant que, a l’Amèrica Llatina, la verola i altres malalties provocades pels europeus van acabar amb un gran nombre d’indígenes, facilitant les conquestes dels colons. El seu armament superior els va permetre infligir massacres malgrat el seu nombre relativament petit. Semblantment, a l’Amèrica del Nord, els avantatges tecnològics dels colons van ser de la mateixa manera clau per expulsar els indígenes de les seves llars i apoderar-se de les seves terres.

També recull en el seu article que el líder de Vox, Santiago Abascal, s’ha referit a Biden com “el lamentable president dels Estats Units que acaba d’atacar la gran obra mestra de la conquesta espanyola: l’evangelització.” Abascal segueix: “Que orgullosos ens podem sentir del que van fer els nostres avantpassats”, per acabar descrivint les colònies espanyoles com “l’imperi dels drets humans”. Hedgecoe acaba recordant als seus lectors que Vox, el tercer partit més gran del parlament, afirma amb freqüència la importància històrica d’Espanya, per exemple, reincidint en la derrota de les forces catòliques dels adversaris musulmans durant l’edat mitjana i rebla el clau del seu argumentari afirmant que “l’intent dels separatistes catalans de crear el seu propi estat independent en els darrers anys sembla que ha alimentat el sentiment nacionalista a gran part d’Espanya, animant alguns a adoptar una visió audaçment apologètica de la història del país.”

Segueix l’article relatant que, tot i que Espanya manté relacions econòmiques i culturals estretes amb les seves antigues colònies, molts a Llatinoamèrica insisteixen que l’antiga metròpoli mai no ha reconegut els abusos dels drets humans comesos pels conquistadors i els colons que van seguir. Assenyalen la matança de pobles indígenes durant la conquesta i la subjugació posterior que, segons argumenten, continua avui en molts països llatinoamericans en forma de racisme i fins i tot recull les paraules del Papa Francesc, argentí, que, en el 200 aniversari de la independència de Mèxic d’Espanya, va reconèixer els “pecats personals i socials” comesos per l’Església catòlica a Mèxic. després de la conquesta. VEGEU-NE L’ARTICLE ORIGINAL

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut