Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, ha arribat poc abans de les deu del matí als jutjats de la plaça Castilla de Madrid per declarar per un presumpte cas de corrupció i tràfic d’influències. La citació s’ha repetit aquest divendres desprès que fa dues setmanes es negués a fer-ho en considerar que desconeixia part de la causa contra ella. Com va succeir l’anterior vegada, Gòmez ha entrat al tribunal pel pàrquing i enmig d’un notable desplegament policial. Fins als voltants del tribunal s’hi ha desplaçat també una trentena de manifestants de l’entitat ultra Hazte Oir, que forma part de l’acusació amb altres organitzacions com Vox o Manos Limpias. Avui també han de declarar diversos càrrecs de la Universitat Complutense de Madrid.
La declaració de Gómez s’ha produït aquest divendres després que fa dues setmanes s’anul·lés argumentant que no coneixia part de la causa. El jutge Juan Carlos Peinado, que li va facilitar aleshores tota la documentació del cas, va decidir que calia programar una altra citació que finalment s’ha produït aquest matí. Des de les acusacions, liderades per Vox, van lamentar aleshores que la defensa de Gómez s’agafés a un “formalisme” per evitar declarar. “Una estratègia processal emparada en un dret que posa de manifest la falta de respecte de Begoña Gómez”, va dir fa dues setmanes Jorge Buxadé, dirigent del partit i advocat de l’acusació.
Gómez ha hagut de comparèixer davant del tribunal després que a l’abril se li obrissin diligències per les seves suposades relacions amb diverses empreses privades, com Globalia o Air Europa, que van rebre fons i contractes públics del govern espanyol durant la pandèmia. La investigació es va iniciar arran d’una denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias, al que s’hi va unir posteriorment l’entitat ultra Hazte Oír.
Tal com estava previst, la dona del president ha arribat al voltant de les nou del matí als jutjats de la plaça Castilla en cotxe des de la Moncloa. A dins l’esperaven un petit grup de periodistes de tribunals i l’agitador Vito Quiles, que ha sigut expulsat del jutjat. L’empresari Carlos Barrabés, testimoni clau en el cas, va declarar dilluns davant el tribunal i va explicar que a les reunions amb l’esposa de la presidenta a Moncloa també hi havia Pedro Sánchez.
Els darrers dies, el PP ha mantingut un to dur sobre el cas i ha assegurat que la declaració de Gómez és “un fet inèdit en la història de la democràcia espanyola”. Els socialistes, per la seva part, lamenten que el PP s’hagi saltat totes les línies vermelles i ataqui fins i tot la família del president. De fet, aquest dijous el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va dir que Sánchez “encarna la degeneració democràtica” i va acusar-lo de legislar “a cop de citacions judicials”.
Les paraules del dirigent popular a la COPE es van produir tot just 24 hores abans de la citació de Gómez i just després que Sánchez expliqués al Congrés el seu pla de “regeneració” democràtics i dels mitjans. Per Feijóo, les promeses del cap de l’executiu suposaven una “cortina de fum” i una “nebulosa” a hores de la compareixença de Gómez. Els socis de Sánchez, en canvi, parlen obertament de ‘lawfare’ judicial contra el líder del PSOE i el seu entorn.
Els darrers dies, s’han succeït noves informacions assenyalant les suposades males pràctiques de Gómez. Aquest dijous ‘El Confidencial’ va publicar que la Universitat Complutense de Madrid havia demanat al jutge del cas que investigués un contracte públic adjudicat “a dit” per la dona de Sánchez a la consultora Deloitte el 2023. El servei va ser concedit per un preu de 14.999 euros més IVA, només un euro per sota del topall legal que hauria obligat Begoña Gómez a convocar un concurs de licitació, segons el digital.
D’altra banda, diversos mitjans han explicat que la defensa de Gómez hauria sol·licitat al magistrat que aquest divendres no dugui a terme l’interrogatori en qualitat de testimonis del vicerector de Relacions Institucionals de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), José María Coello de Portugal, i del seu antecessor en el càrrec, Juan Carlos Doadrio, atès que en la denúncia inicial de Manos Limpias no hi ha cap referència a la universitat ni a delicte que es pogués haver produït al seu si.