Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024
Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024

BComú posa més condicions per negociar el pressupost: pacificar Sants, Sicília i Maragall i obrir una funerària pública

Sanz defensa que són qüestions "irrenunciables" per donar suport als comptes de Collboni

|

- Publicitat -

Barcelona en Comú posa sobre la taula més condicions per negociar el pressupost amb el govern de Jaume Collboni. Després de fixar condicions com reduir les terminals de creuers i regular els lloguers de temporada, les portaveus Janet Sanz i Gemma Tarafa han exposat que entre les noves mesures que reclamen per donar suport als comptes del 2025 hi ha “l’extensió” del programa Superilla fora de l’Eixample, obrir una funerària pública i obrir una òptica municipal per a població vulnerable. Sobre el programa Superilla, els comuns plantegen pacificar els carrers de Sants-Creu Coberta, Sicília i passeig Maragall seguint el model de la pacificació que s’ha fet a Pi i Margall, des d’on BComú ha anunciat les noves condicions.

Publicitat

Sanz, que rellevarà Ada Colau com a presidenta del grup municipal quan deixi l’acta, ha defensat que les qüestions que plantegen des de BComú són “irrenunciables” per donar suport al pressupost i ha advertit al PSC que haurà de “corregir” polítiques i incorporar-ne de noves si vol que els comptes tirin endavant.

Expansió del programa Superilla fora de l’Eixample

L’actual portaveu de BComú, Janet Sanz, ha explicat que volen que el programa Superilla continuï. D’una banda, demanen finalitzar el tram encara inacabat de Consell de Cent i fer un eix verd a Sicília per generar una nova plaça a la cruïlla entre els dos carrers. Més enllà d’això, però proposen estendre el programa Superilla fora de l’Eixample.

Així, proposen pacificar també el carrer de Sants-Creu Coberta -que ja ha tancat al trànsit sota el programa Obrim Carrers- i el passeig Maragall. En aquests dos casos, es planteja seguir el model de pacificació que s’ha fet a Pi i Margall, un eix verd que incorpora l’autobús i la càrrega i descàrrega i on avui hi ha “més verd, espai per jugar i per estar”. Així, es vol una transformació que permeti ampliar voreres, incorporar un carril bus i carril bici i garantir l’accessibilitat de veïns i càrrega i descàrrega, a més d’incorporar-hi més verd.

Sanz s’ha referit també a les darreres resolucions judicials sobre els eixos verds i la Superilla i ha destacat que avalen que es va fer “correctament”. Per això, ha dit que transformar els carrers “no és un delicte” i que, per tant, el govern socialista ha de “recuperar” el projecte al pressupost del 2025.

Polítiques socials: funerària pública, òptica municipal i menjador escolars

La portaveu adjunta de BComú, Gemma Tarafa, ha explicat les condicions en polítiques socials. Una de les principals mesures que reclamen és l’obertura d’una funerària pública, plantejat ja pels comuns fa uns anys. “Morir-se a Barcelona surt molt car”, ha advertit Tarafa, que ha detallat que el cost és d’uns 4.000 euros per cerimònia o servei. Obrir la funerària pública, ha dit, abaratiria un 30% els costos d’un funeral i permetria estalviar uns 1.300 euros per servei.

Això, ha dit, es podria fer amb les sales de vetlla dels tanatoris ja existents o en ubicacions com la Parròquia Patriarca Abraham, de propietat municipal i en desús actualment. Tarafa ha destacat que hi ha municipis governats pels socialistes, com Reus o Salou, on això ha estat possible i, per tant, creu que ha de poder passar el mateix a Barcelona.

Et pot interessar  Collboni confirma que la creació de l'oficina pel català pactada amb ERC "està en marxa"

Una segona mesura en l’àmbit social és la creació d’una òptica municipal, una de les mesures que els comuns van presentar durant la campanya electoral de les municipals. “Estem parlant del dret a la salut visual”, ha indicat. La proposta és iniciar-la donant servei en primera instància a les persones amb rendes més baixes. Estimen que aquest mandat es podria arribar a 50.000 persones i que el cost seria de 2,5 milions d’euros anuals.

Una tercera mesura és la gratuïtat dels menjadors escolars de les escoles de primària i secundària públiques a la ciutat quan acabi el mandat. Beneficiaria a 165.000 alumnes, segons BComú, que planteja començar per aquelles que són d’alta complexitat. La mateixa Tarafa ha recordat que la gratuïtat dels menjadors escolars estava en les condicions per investir el president de la Generalitat, Salvador Illa, i que caldria treballar conjuntament amb la Generalitat.

Altres mesures

Altres mesures que reivindiquen els comuns és recuperar la proposta per a un any de Bicing gratuït als joves d’entre 16 i 20 anys per incrementar els usuaris de la bicicleta. D’altra banda, els comuns donen per fet que la segona fase de la connexió del tramvia tirarà endavant.

Aquestes condicions s’afegeixen a altres que BComú ha anat anunciant en els darrers dies, com ara la reducció de dues terminals de creuers, regular els lloguers de temporada o congelar les tarifes de transport públic per proper any 2025.

Negociació d’ordenances i pressupost

El govern municipal s’ha vist amb tots els grups municipals, excepte amb Vox, i està disposat a “debatre i buscar acords” amb els grups que “representen les esquerres”, segons han explicat fonts municipals a l’ACN. En el darrer plenari, l’alcalde Jaume Collboni ja va dir que està “disposat” a parlar de l’impuls del català, negociar eines per regular els lloguers de temporada i debatre sobre mantenir les bonificacions del transport públic i reduir les terminals de creuers del Port de Barcelona. La seva voluntat, va dir al ple dirigint-se a BComú i ERC, és aprovar un pressupost amb una orientació “progressista” i vol fer-ho “amb els grups d’esquerres”.

Al seu torn, el tinent d’Economia, Jordi Valls, assenyala en una entrevista a Betevé que el govern del PSC s’avé a mantenir la congelació de tarifes al transport públic per a l’any 2025 per arribar a un acord de pressupostos i augmentar la recaptació només via taxes turístiques. Amb tot, Valls assegura que el pacte encara “no està madur”.

Per la seva banda, en una entrevista a ‘Nació Digital’, Elisenda Alamany diu que hi ha “el risc de perdre Barcelona per l’efecte del turisme, per l’erosió del comerç de proximitat i pel retrocés en l’ús de la llengua” i assenyala que aquesta agenda per no perdre la “identitat” de ciutat serà el preu de negociació dels republicans. Els republicans també destaquen que van ser ells qui van proposar augmentar la taxa turística que ara ha entrat en vigor.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut