Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Barcelona suspèn les llicències de noves botigues cannàbiques, d’accessoris de mòbil i salons de manicura a Ciutat Vella

La mesura també inclou suspendre les obertures d'iniciatives comercials de qualsevol tipus a la Rambla

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Barcelona ha acordat suspendre les llicències per obrir noves botigues cannàbiques, d’accessoris de mòbils i de pedicura i manicura al districte de Ciutat Vella. La mesura, que s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i a la Gaseta Municipal, també contempla una suspensió de nous permisos per a tot tipus d’iniciatives comercials a la Rambla. N’ha informat el consistori que ha apuntat que l’objectiu és “evitar el monocultiu” comercial enfocat estrictament al turisme. Tindrà una vigència d’un any prorrogable a un any més, en què l’executiu abordarà una regulació en profunditat. Paral·lelament, el govern local ha iniciat els treballs per redactar un nou Pla d’Usos per al districte i la Rambla.

Publicitat

La mesura s’emmarca en el recent procés de revisió de l’Ordenança municipal d’activitats i d’intervenció integral de l’administració ambiental (OMAIIA), aprovada durant aquest primer any de mandat. Fonts municipals han detallat que permet crear nous epígrafs específics per a establiments cannàbics, de venda de carcasses i accessoris de mòbils i de saló de manicura i pedicura. Així, han indicat que, fins ara, aquestes activitats aixoplugaven la seva obertura sota els epígrafs genèrics de floristeria, herboristeria, parafarmàcia, cigarretes electròniques, o bé perfumeries, botigues de telefonia mòbil i accessoris, i perruqueria i altres tractaments de bellesa.

Amb l’acord publicat aquest divendres, s’incorporen noves classificacions específiques a l’ordenança municipal, per actualitzar la normativa i facilitar el control de les noves obertures comercials. Alhora, se suspenen aquests nous epígrafs el mateix dia de la publicació.

Segons el consistori, la mesura vol “mantenir l’estabilitat econòmica de la comunitat local, fomentar l’equilibri del comerç local, i conseqüentment promoure garantir l’oferta diària comercial de la ciutadania de Ciutat Vella”. En aquest sentit, ha posat l’accent en la necessitat de “protegir” el comerç de proximitat, “diversificar l’activitat econòmica del districte” i poder elaborar una nova normativa d’ordenació de les activitats de pública concurrència per al districte.

Suspensió específica per a la Rambla

L’aprovació també inclou suspendre totes les noves obertures comercials a la Rambla. L’executiu local ha recordat que aquest espai de la ciutat va ser el primer en comptar amb un pla d’usos específic, que ja regula la implantació d’activitats per fomentar les botigues vinculades a les indústries culturals, restringeix les activitats hoteleres, de restauració i d’oci nocturn al passeig, alhora que fomenta la qualitat de les activitat de restauració i limita la implantació de nou comerç alimentari i d’habitatges d’ús turístic.

“La nova mesura aprofundeix en la limitació de noves obertures comercials de tot tipus per protegir la qualitat i la diversificació de l’oferta comercial i persegueix l’objectiu de modular l’activitat econòmica en un passeig que afronta una reforma urbanística de calat”, han apuntat des de l’Ajuntament.

Inici dels treballs per a un nou Pla d’Usos

El Govern municipal ha iniciat els treballs per redactar el nou Pla Especial Urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i altres activitats per a Ciutat Vella i la Rambla. “La suspensió vol evitar que mentre s’elaboren aquests treballs no proliferin tipologies de negocis contraris als objectius del nou pla ni es donin noves obertures comercials en aquests àmbit”, han comentat els responsables municipals.

Et pot interessar  El nou Parc de Can Batlló obre amb 29.000 metres quadrats de zona verda i espais d'estada i esbarjo

Tot plegat se suma a la recent modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella vigent, aprovada al Consell Plenari del mes de maig. En aquest sentit, es van introduir canvis per regular les obertures de nous supermercats i alhora facilitar una millora de l’oferta de productes de primera necessitat per als residents, i afavorir la implantació de tot tipus d’activitats culturals, amb l’objectiu d’obrir la porta a establiments destinats a exhibicions o espectacles com teatres, galeries o museus amb escàs impacte nocturn. La recent modificació incloïa també noves regulacions per a la superfície màxima d’equipaments esportius, i establia comptar amb les eines necessàries per al seguiment, la interpretació i l’aplicabilitat del pla especial, com ara una comissió interna d’interpretació.

Pel que fa al Pla d’Usos de la Rambla, aprovat al 2015, s’aborda aquesta suspensió de totes les llicències en el marc del procés de revisió periòdica per assegurar que manté la qualitat i singularitat que caracteritzen el passeig. El primer Pla d’Usos de Ciutat Vella, i primer de la ciutat, es va aprovar al 1992. L’actual pla data del 2018 i és el sisè al districte, amb vigència per a tot el territori de Ciutat Vella excepte la Rambla.

“No podem deixar de regular una oferta que prioritza el que hi passa per davant del que hi viu”

Poc després que s’hagi fet pública la nova mesura, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet i el tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, han comparegut en roda de premsa i han afirmat que la suspensió d’aquestes llicències busca generar una veritable “transformació” a tot el districte i, concretament, a la Rambla.

Segons ha detallat Batlle, en els darrers quatre anys les sol·licituds de llicències per obrir floristeries, sota les quals s’obren establiments cannàbics, s’han incrementat un 77%, mentre que les peticions per obrir botigues de telèfons un 38%. Així mateix, les sol·licituds de llicències per obrir perruqueries, sota les quals s’obren establiments de manicura i pedicura, també han incrementat un 27% en els darrers anys.

En aquest sentit, ambdós tinents han subratllat que la mesura busca “protegir el comerç local de proximitat, diversificar l’oferta comercial de Ciutat Vella i combatre el monocultiu que empobreix aquesta oferta”. “No podem deixar de regular una oferta que prioritza clarament el que hi passa, per davant del que hi viu”, ha afirmat Batlle.

Preguntat per si el consistori es planteja estendre aquesta nova regulació més enllà de Ciutat Vella, Batlle ha afirmat que el govern municipal “no renuncia” a fer-ho. Tanmateix, ha insistit que la “prioritat”, ara com ara, és Ciutat Vella.

“Creiem que el tema greu el tenim concentrat a Ciutat Vella, però, si convingués, en el seu moment també es prendrien altres tipus de decisions, perquè són unes activitats que no desitgem a Barcelona i, sobretot, no les desitgem a un districte que té un efecte de rèplica cap a la resta del territori”, ha sentenciat. Amb tot, Batlle ha defensat que la mesura anunciada aquest divendres busca “millorar els carrers i la vida” dels ciutadans de Ciutat Vella.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut