El ple de Barcelona ha aprovat crear una comissió d’estudi per fomentar la presència del català en l’entorn digital i en els nous formats tecnològics, i promoure així l’ús de la llengua entre els joves. La mesura s’ha aprovat amb els suports del PSC, TriasxBCN, BComú i ERC mentre que el PP i Vox hi ha votat en contra. L’objectiu de la comissió, que es crearà a iniciativa dels republicans, és estudiar la situació de la llengua catalana en l’àmbit digital i l’ús que en fan els joves i, d’altra banda, estudiar l’estratègia municipal que l’Ajuntament pot dur a terme per revertir la situació actual. La comissió haurà d’analitzar, per exemple, nous formats audiovisuals com vídeopodcasting i també videojocs i creadors de continguts.
A banda, s’estudiaran projectes d’èxit en altres territoris i el paper dels mitjans de comunicació públics amb relació al foment de l’ús del català entre els joves, en el seu consum cultural, informatiu o d’entreteniment.
Es tracta d’una mesura que ERC va plantejar al desembre en comissió i que avui s’ha aprovat al plenari. La comissió estarà presidida per Elisenda Alamany (ERC) i tindrà com a vicepresidenta Maria Eugènia Gay (PSC). En total, estarà integrada per dos regidors de cadascun dels grups municipals. Es preveu fer fins a cinc sessions i podrà haver-hi compareixences d’experts. La darrera sessió serà la de conclusions, on es presentarà l’informe i hi intervindran els grups municipals. Un cop presentades les conclusions, la comissió s’extingirà.
Nova estratègia per fomentar el català
Alamany ha assenyalat que Barcelona, com a capital del país, ha de desenvolupar una nova estratègia tenint en compte que el català és “residual” en alguns dels districtes de la ciutat. “Si volem protegir la nostra identitat cal vetllar també per aquells aspectes als quals s’hi accedeix amb el mòbil”, ha dit la líder republicana.
Al seu torn, Gay ha dit que la creació de la comissió ve formulada a petició d’Esquerra i ha agraït la iniciativa dels republicans. L’àmbit d’actuació de la comissió, ha apuntat, tindrà en compte quatre paraules clau: “Evidència, estratègies, col·laboració i seguiment”.
Junts ha assegurat que la tecnologia no és el problema del català sinó una oportunitat per millorar-ne l’ús social, especialment entre els joves. BComú també s’ha sumat a la resta de grups que han lloat la creació d’aquesta comissió.
Precisament aquesta setmana ERC i PSC van anunciar un acord pressupostari i un dels punts pactats és la creació de l’Oficina de la Llengua Catalana, un espai d’atenció a la ciutadania per fer del català llengua d’ús social generalitzat a la ciutat, amb 4 milions d’euros.
La promoció de l’ús social del català, criteri per a subvencions
El ple també ha aprovat posteriorment una proposta d’ERC per incloure la promoció de l’ús social del català a la ciutat com a objectiu transversal en el proper Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament. La mesura s’ha aprovat amb els vots d’ERC, PSC, BComú i TriasxBCN. El PP i Vox hi ha votat en contra.
El text aprovat recull que s’incorpori aquesta perspectiva lingüística en les futures actualitzacions de la Guia per a l’aplicació dels criteris transversals a la convocatòria general de subvencions i també introduir la llengua catalana com a àmbit temàtic en la convocatòria general de subvencions per a l’any 2025.
En defensar la proposta, Alamany ha recordat que només el 28% dels joves tenen el català com a llengua habitual i encara cau a un percentatge més baix segons el barri. Per tot plegat, ha defensat la mesura presentada per afavorir la presència del català en tots els projectes. “Barcelona no pot perdre el català, és part del que som i del que volem conservar”, ha conclòs.
L’Ajuntament ultima un conveni amb l’IEC
Gay ha expressat el compromís del govern amb entitats per defensa de la llengua i ha anunciat que l’Ajuntament està ultimant un conveni amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per a la promoció del català.
”Som conscients que encara queda camí per recórrer”, ha admès Gay, que ha apuntat que a mitjà o llarg termini es veurà una millora de les dades sobre l’ús del català. “La nostra missió és donar totes les eines als barcelonins”, ha dit Gay, que ha promès seguir treballant perquè el català sigui “punt de trobada i cohesió social”.
En una rèplica a la intervenció de Vox, que ha criticat la mesura, Gay ha defensat que el català és la seva llengua materna. “És la nostra essència i raó de ser”, ha reblat.