Edició 2168

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 02 de juliol del 2024
Edició 2168

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 02 de juliol del 2024

Balcells diu que s’atendran les urgències i només ajornaran cirurgies programades: “La ciutadania no ha de patir”

El conseller admet que s'hauran de tancar més llits a la Vall d'Hebron perquè "no tenir pressupost té un cost"

|

- Publicitat -

El conseller en funcions de Salut, Manel Balcells, ha respost a la polèmica generada per la retallada dels reforços d’estiu als CAP i el tancament de llits a la Vall d’Hebron i ha dit que “la ciutadania no ha de patir” perquè s’atendran les urgències i només s’ajornaran les patologies i cirurgies programades“. En un acte a Olot, Balcells ha dit que això no afectarà ni a les oncològiques, ni a la cardiovasculars o urgents, però ha admès que caldran mesures per gestionar la situació amb els recursos disponibles. El conseller ha dit que no tenir pressupostos “té un cost” i ha admès que s’hauran de tancar més llits a la Vall d’Hebron, tot i que ha dit que es farà amb una “proporció moderada”.

Publicitat

Després de la polèmica generada després que l’Institut Català de la Salut hagi demanat alguns Centres d’Atenció Primària (CAP) que redueixin les substitucions per vacances d’estiu i que la Vall d’Hebron anuncies que tancaria el 24% dels llits entre juliol i setembre, Balcells ha volgut llençar un missatge de calma a la ciutadania.

En un acte a Olot, el conseller ha dit que hi ha mesures que ja es prenien de forma habitual a l’estiu. En aquest sentit, ha dit que tradicionalment els equips han fet torns de vacances i que es tancaven plantes d’hospitals de forma habitual.

La diferència aquest any és que la falta de pressupost impedeix que es puguin fer hores extra per cobrir suplències (el que s’anomena “escreixos”). En aquest sentit, ha dit que no tenir pressupostos té un “cost” i que implica que hi hagi coses que no es puguin fer. “No tenim diners per fer escreixos ni activitat complementària i, per tant, hem de fer mesures de gestió”, ha dit.

Pel que fa als hospitals, Balcells ha admès que aquest any “segurament es tancarà una mica més d’activitat programada o s’allargarà el tancament”. “Hi ha d’haver mesures perquè aquest any no podem tenir increment. El de l’any 2022-2023 superava el 7% i aquest any serà d’un 4 o 4,5% i amb un suplement de crèdit que hem hagut de fer”, ha dit.

Et pot interessar  Salut manté que l'activitat planificada per a tot l'any és superior a la del 2023, tot i "ajustar-la" a l'estiu

L’increment salarial

En relació a això, Balcells ha dit que el pressupost de Salut per a aquest any era “molt bo”. “Teníem 1.400 milions més que permetien fer les coses bé, complir la despesa i continuar fent noves accions. Amb el que tenim ara podem cobrir la despesa de l’increment salarial, però hem de contenir amb gestió”, ha afegit.

“Per tant, haurem de fer mesures que no afectin l’activitat assistencial de la ciutadania”, ha dit. En aquest sentit, ha admès que s’hauran de retardar algunes intervencions; però ha dit que durant el primer semestre de l’any s’ha incrementat l’activitat quirúrgica i que això, de retruc, permetrà tancar l’any “més o menys” com esperaven.

Sobre la Vall d’Hebron, Balcells ha dit que es tancarà “algun llit més” que l’any passat però ha insistit que es farà “amb la proporció més moderada”. Sobre la possibilitat de comptar amb els MIR, Balcells ha dit que aquest any sortiran una mica més tard i que, per tant, compten amb un potencial de professionals que durant l’estiu els podran ajudar.

Amb tot, Balcells ha dit que la població “no ha de patir”. “Totes les visites espontànies, les urgències i les emergències es veuran totalment ateses. Allà on es tancarà algun dispositiu seran en patologia i cirurgia programada, que està en llista d’espera”, ha insistit. Sobre això, ha concretat que en quedarà exclosa la cirurgia oncològica, la cardiovascular i la urgent. “Només la que pot esperar”, ha afegit.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut