La proposició de llei d’amnistia, el text de la qual està a punt de tancar-se de forma oficial, no inclou el concepte de ‘guerra judicial’ o ‘lawfare’, segons ha explicat l’exdiputat i negociador de Sumar Jaume Asens, en una roda de premsa a la SER Catalunya. Asens ha matisat que el concepte ‘lawfare’ apareix en un comunicat sobre l’acord per a la llei d’amnistia, i no pas en el text com a tal, després que l’Associació de Fiscals hagi carregat contra el concepte de la ‘lawfare’ i les comissions d’investigació sobre accions judicials que s’inclouen al pacte d’investidura Junts-PSOE.
Els fiscals van criticar que és “inadmissible” la utilització del terme ‘lawfare’, al·legant que és un concepte “que no té encaix” en l’ordre constitucional vigent. Davant aquesta postura, l’exdirigent d’Unides Podem ha matisat que “la ‘lawfare’ és un concepte polític, no jurídic”, motiu pel qual es va emprar en un comunicat i no pas dins la llei.
El text de la llei d’amnistia, per ara, continua sent un misteri, ja que la llei encara no s’ha registrat de forma oficial, i cap dels partits que l’ha treballat ha donat més detalls. L‘amnistia que ERC va treballar amb el PSOE abastarà totes les persones represaliades per alguna causa relacionada amb el Procés d’independència. El text, però, no convencia Junts, perquè no contemplava amnistiar les víctimes de la guerra judicial. Finalment, després de setmanes de negociació en les quals Junts i el PSOE intentaven tancar els serrells i els petits desacords, la llei d’amnistia també abastarà les víctimes de la ‘lawfare’, tal com reclamava Junts.
Amb tot, Asens ha celebrat que els pactes entre el PSOE i ERC i Junts suposen un nou cicle polític que deixa enrere una etapa de no-diàleg: “Es passa pàgina de tota una sèrie de fets que no s’haurien d’haver produït. Ens permet mirar cap a un futur d’esperança i demostra que Espanya avança en democràcia”. Per últim, l’exdirigent d’Unides Podem ha apuntat que la figura del verificador “no fa falta que sigui internacional”.