El líder d’En Comú al Congrés, Jaume Asens, ha dit que traslladaran al rei Felip VI en la ronda de consultes “l’enuig” de la formació pel discurs del 3 d’octubre. “Li recordarem les responsabilitat polítiques d’un discurs on va perdre la neutralitat institucional d’un cap d’Estat”, ha dit a les portes de Soto del Real, després de visitar Jordi Cuixart. Asens ha avançat que també li volen explicar la “feina” que ha fet l’Ajuntament de Barcelona per investigar les responsabilitats penals dels policies que van actuar l’1-O a la capital. Segons Asens, la seva va ser “l’única violència” que es va produir aquell dia. També recordarà al monarca la situació dels “presos polítics” i també li farà arribar la petició del president d’Òmnium, que vol que Felip VI rebi la plataforma Som el 80%, que demana l’alliberament dels presos i una via dialogada fora de la judicialització del conflicte polític a Catalunya.
Jaume Asens i també el diputat Gerardo Pisarello s’han trobat durant gairebé dues hores amb Jordi Cuixart a Soto del Real. El líders d’En Comú Podem té audiència amb el rei dijous a les 10.45h del matí.
AMPLIACIÓ.- El Rei defensa el discurs del 3-O i no fa “cap autocrítica” durant la ronda de consultes amb Asens
El líder d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha traslladat durant la ronda de consultes amb el rei Felip VI que el seu discurs va generar “clima d’hostilitat i exaltació”. Tot i no entrar en el contingut de la resposta del monarca, Asens sí ha dit que no han trobat “cap autocrítica” per part de Felip VI, que ha “defensat el contingut” del que va expressar el 3 d’octubre. “Les nostres posicions són antagòniques”, ha reconegut. Asens també li ha expressat que l’1-O calia entendre’l com una “mobilització legítima de la ciutadana” i el “criteri diferent” de jutjats de Barcelona que estan investigant les càrregues policials. En clau espanyola, ha defensat davant del Rei que “el mandat de les urnes” i “l’opció preferent” dels espanyols és un govern de coalició de PSOE i Podem.
Com ja havia avançat el líder de la formació al Congrés, ha aprofitat l’audiència amb el Rei per criticar el discurs que va fer dos dies després del referèndum i que, segons Asens, ha “propiciat” el que ha passat després al Tribunal Suprem. Ha defensat davant de Felip VI que l’1-O va ser un “exercici de llibertat d’expressió i manifestació” i ha defensat els drets fonamentals.
Tot i reconèixer que el monarca ha estat “cordial” en tot moment, ha dit que no ha acceptat cap dels comentaris que li ha fet. Asens no ha entrat en el detall de la resposta de Felip VI però ha dit que no ha fet “cap autocrítica” i ha “defensat” el contingut del discurs que va adreçar per la televisió el 3 d’octubre de 2017. Asens es va reunir dimecres a Soto del Real amb Jordi Cuixart i també li ha traslladat al monarca la petició del president d’Òmnium perquè rebi la plataforma ‘Som el 80%’ que demana una sortida dialogada al conflicte i l’alliberament dels presos.
Diàleg però no negociacions amb el PSOE
D’altra banda, també ha explicat que han defensat davant del Rei l’opció d’un govern de coalició amb el PSOE. I que ha de convertir-se en un govern que doni una “sortida de diàleg” per a Catalunya. “Cal que sigui un govern que escolti les reivindicacions majoritàries del poble català, que deixi d’haver-hi un mur i que hi hagi un interlocutor que vulgui asseure’s i dialogar i portar el conflicte on no hauria d’haver sortit mai: a la via política”, ha manifestat.
Asens ha reconegut que amb el PSOE no hi ha negociació oberta però sí “diàleg i intercanvi d’opinions”. I ha dit que no es tracta ara de parlar de noms i persones concretes sinó de programa. A més, ha contradit el secretari d’Organització del PSOE, José Luís Ábalos, i creu que el diàleg amb Catalunya s’ha de “materialitzar” abans de la investidura, i no després.