L’expresident de la Generalitat Artur Mas creu que el “tema central” del ‘Catalan Gate’ no està a l’actual Gobierno de Pedro Sánchez sinó que “probablement ve de bastant abans”. “Crec que no és un tema només de Pedro Sánchez”, ha afegit en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’. Mas ha recordat que el programa Pegasus, dissenyat per la israeliana NSO, es pot comprar a través d’aparells de l’Estat com serveis d’intel·ligència i, per tant, no té perquè fer-se directament des del govern estatal. L’expresident no s’ha mostrat sorprès però sí “indignat i escandalitzat” per l’espionatge a 65 polítics i membres de la societat civil catalana. I ha afegit que en un estat de dret el normal seria que els poders judicials ho investiguessin.
L’expresident ha afirmat que els governs compren aquest tipus de programes per lluitar contra el terrorisme o el crim organitzat però que, en aquest cas, s’ha fet per perseguir persones per les seves idees. Mas és una de la seixantena de persones que han estat objectius de ciberespionatge segons Citizen Lab, l’organització vinculada a la Universitat de Toronto.
Segons l’expresident, l’independentisme ha de respondre davant “l’agressió” de manera unitària i, en aquest sentit, ha afirmat que ell se sumarà a la reacció que decideixin les persones que ara estan a la primera línia. “Seria un error que cadascú anés pel seu compte. L’agressió no distingeix per les idees de cadascú”, ha afegit.
L’expresident ha defensat que tenint en compte la informació que s’ha fet pública “el normal en un estat de dret” seria que els poders judicials comencessin a investigar el cas perquè, si no, ha alertat hi haurà una “opacitat absoluta”. Tot i així, Mas creu que l’Estat “posarà el cap dins la closca” i ha fet referència a altres antecedents com l’anomenada “policia patriòtica”. Per tot plegat, Mas ha denunciat la sensació “d’indefensió permanent”.