Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Artur Mas, 10 anys després del 9-N: “La resistència pacífica pot col·lapsar l’Estat. Però ara no hi ha les condicions”

Joana Ortega recorda la votació amb "nostàlgia i il·lusió" i constata que l'anhel de llibertat està "una mica adormit"

|

- Publicitat -

D’aquí a uns dies es commemoraran 10 anys de la consulta del 9-N de 2014. En declaracions a l’ACN, l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que recorda el procés participatiu “amb orgull” i “no amb nostàlgia”. Ha apuntat que un dels camins que veu per avançar cap a la independència implica forçar el canvi de l’status quo’: “La resistència pacífica pot provocar un col·lapse operatiu de l’Estat”. Tot i això, Mas considera que ara no hi ha les “condicions” per fer-ho. Per la seva banda, l’exvicepresidenta d’aquell Govern, Joana Ortega, ha recordat el 9-N amb “nostàlgia i il·lusió”. I ha constatat que l’anhel de llibertat està ara mateix “una mica adormit”, si bé ha assegurat que el sentiment continua “molt latent”.

Publicitat

Mas ha destacat “l’enorme esforç” que va significar l’organització i la mobilització d’aquella jornada. I considera que va ser un “punt culminant” del procés independentista: “Va ser el primer cim, el primer pas, que va culminar en el segon cim: l’1-O”, ha reflexionat.

També ha apuntat que tant el procés participatiu del 2014 com el referèndum del 2017 demostren que es poden refer les condicions i construir uns “bons fonaments” perquè l’independentisme recuperi unitat estratègica, confiança i capacitat de proposar solucions. L’expresident considera que els partits han de tornar a trobar “la clau de l’èxit”, a partir dels aprenentatges del 9-N i l’1-O.

En aquesta línia, Mas sosté que no repetir la coalició de Junts pel Sí a les eleccions del 2017 va ser un “error monumental”. I creu que ara “ja no és possible” recuperar aquella fórmula. Troba “evident” que ERC no la va voler “pràcticament mai” i que va acceptar JxSí “a contracor”. També ha insinuat que el rebuig a repetir la coalició del 2015 ara potser ja no seria només pel ‘no’ d’Esquerra.

Un “col·lapse operatiu” de l’Estat

Mas defensa que Catalunya ja ha superat el dret a decidir, perquè ja va votar el 9-N i l’1-O, tot i que no se n’han aplicat mai els resultats. Per l’expresident, ara la “clau” és com el país es pot “deslligar” de l’ordenament jurídic espanyol per passar a complir el mateix ordenament català: “Ja hem demostrat que sabem fer una consulta i un referèndum amb un Estat en contra. El que encara no hem demostrat és que sabem ser un país independent”.

Preguntat per com s’ha de fer aquest pas, l’exlíder de CDC ha manifestat que només hi ha dues maneres: arribar a tenir unes majories socials “tan grans i determinants” que la independència caigui “com una fruita de l’arbre perquè és madura”. O bé a través d’una via “més ràpida”: i proposa una “resistència pacífica” al carrer (no a les institucions, ha puntualitzat), que porti a un “col·lapse operatiu”. Tal com ha afegit Mas, aquesta situació podria fer “inviable” mantenir l’statu quo de la pertinència a l’Estat.

Et pot interessar  Mas celebra l'arxivament del 'cas Volhov' però alerta sobre l'abús de poder dels jutges: "S'ha de limitar

En aquest segon supòsit, Mas ha avisat que caldria assumir que hi hauria conseqüències que no serien “gens fàcils ni agradables”, en els àmbits econòmic, social, d’ordre públic i també personals. A més, ha insistit en el caràcter “pacífic” i “no violent” d’aquesta via.

Encara sobre la qüestió, Mas ha advertit que no creu que ni un camí ni l’altre siguin ara mateix “factibles”: “No es donen les condicions per tirar endavant un projecte d’aquesta magnitud”, ha asseverat, en argumentar que abans de continuar aixecant l’edifici “cal reforçar els fonaments”.

Del 9-N a l’1-O

Mas, president de la Generalitat el 9-N, recorda que pràcticament van votar les mateixes persones en aquella consulta que en el referèndum del 2017: uns 2,3 milions de catalans i catalanes. Per l’excap del Govern, “la gran diferència” va ser que, durant l’1-O, l’Estat va decidir que no es tornarien a repetir les imatges del 9-N, amb la gent votant sense problemes. Així mateix, Mas creu que “l’èxit” del 2014 va portar l’Estat a la conclusió que impediria “per qualsevol mitjà” que la ciutadania catalana tornés a votar.

Per l’expresident, l’altra diferència entre el 2014 i el 2017 és que els promotors de l’1-O van transmetre la imatge que es declararia la independència “en pocs dies”. “Això pel 9-N no ho vam dir mai”, ha reiterat Mas, que ha recordat que dies després d’aquell procés participatiu de fa 10 anys va proposar unes eleccions plebiscitàries per “rematar” la feina del 9-N.

Per la seva banda, Ortega destaca que, 10 anys després, ningú no ha pogut qüestionar el resultat del procés participatiu del 2014. A més, considera que la votació del 9-N va servir per situar les “bases” del referèndum del 2017, tot i que recorda que el 2014 no es va buscar la “confrontació” amb l’Estat: “Vam anar esquivant les dificultats per intentar adaptar-nos a les normes”, ha comentat.

En aquesta línia, l’exvicepresidenta del Govern destaca que el 9-N va ser un “aprenentatge”, i que l’1-O va ser una “continuïtat” d’aquella primera votació. Ortega també considera que ara toca tornar a fer “pedagogia”, perquè l’anhel de llibertat està “una mica més adormit”. Si bé ha conclòs que “res no el pot fer callar”.

Publicitat

Opinió

1 COMENTARI

  1. Sant Tornem-hi. El Sr. Mar ens diu (com diria el Sr. Llac) “Que ara cal esperar” En la meva opinió el Sr. Mas, va perdre control, d’ençà que l’amenaçaren en robar-li tot el seu patrimoni, però li van sugerir, que “Se tendra en cuenta” si fa bondat i fa d’Ibuprofèn “calmando nacionalistas ex-acervados”
    El Sr. Mas, és molt benvingut. Però anem amb cura que diu, especialment en eleccions perquè ja és propietat del fosc reialme

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut