La presidenta del Congrés, Francina Armengol, assegura que es “bolcarà” per aconseguir que es puguin utilitzar les llengües cooficials al Congrés “el més ràpid possible”, tot i que segons els acords, els diputats i diputades ja poden parlar en català, èuscar o gallec a partir del pròxim ple; de fet, durant el ple del passat dijous 17 d’agost, molts i moltes dels representants ja van optar per acatar la constitució en la seva llengua i no pas en castellà, un acte que com no podia ser d’altra manera ja ha rebut l’odi de la dreta i l’extrema dreta. Armengol, però, insisteix que el Congrés “ha de representar l’Espanya real”, amb la “diversitat i riquesa lingüística”.
Tot i que en el seu discurs d’investidura va assegurar que l’aplicació seria immediata, Armengol ha concretat que per a fer-ho realitat s’hauran d’abordar algunes qüestions tècniques. A més, ha dit que té voluntat de “buscar acords” també en aquest assumpte. Així doncs, la nova presidenta del Congrés ha explicat que es reunirà amb els grups parlamentaris per buscar el “consens”: “Vull intentar que hi hagi diàleg entre tots perquè puguem complir amb aquest objectiu el més ràpid possible”. Armengol ha detallat que fer possible la diversitat lingüística al Congrés comporta unes complexitats i que s’hauran de veure, també, les possibilitats tècniques per garantir-ho.
D’altra banda, l’expresidenta de les Illes Balears ha rebutjat marcar terminis per a celebrar una sessió d’investidura, tot recordant que correspon al monarca reunir-se amb els grups i veure quin candidat pot tenir majoria. Tot i això, ha dit que la majoria progressista a la Mesa “sens dubte marca un camí”.
Armengol es reuneix aquest divendres amb el Rei, després que ahir es constituís el Congrés, per a traslladar-li que s’ha constituït el Congrés i que pot iniciar la ronda de contactes amb els grups. Posteriorment, ja al migdia, la presidenta del Congrés reunirà per primer cop la Mesa, “per posar la maquinària en marxa” i fer que la institució “camini a ritme ràpid”.
Armengol ha evitat pronunciar-se sobre si l’amnistia té cabuda o no, i ha demanat deixar per debatre “cada cosa al seu temps”. “Serà una legislatura intensa i que segur que estarà basada a buscar solucions als problemes de la gent i als problemes territorials que té Espanya”, ha argumentat.