El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que les dades de coronavirus d’aquest dissabte són “mai vistes des de la sortida de la primera onada” amb una incidència acumulada de 19 casos per 100.000 habitants però ha pronosticat que amb l’aixecament de la majoria de restriccions la corba podria tornar a enfilar-se. “La setmana que ve pujarem una mica. Serà una pujada controlada”, ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio. D’altra banda, ha assegurat que el Govern evitarà haver de fer abaixar les persianes de qualsevol sector impulsant el passaport de vacunació. “Abans de tornar a un tancament sol·licitaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) la possibilitat d’utilitzar el certificat digital covid”, ha dit.
El conseller ha demanat no “espantar-se” perquè aquesta evolució a l’alça ja l’han patit països com Dinamarca, que té un nivell de vacunació similar i va aixecar la majoria de restriccions fa tres setmanes.
D’altra banda, Argimon no ha precisat quan es podrà deixar de banda la mascareta, un element de protecció que “no s’ha de córrer molt a treure”. Un dels primers col·lectius a qui se’ls hi podria aixecar aquesta limitació són als nens quan van a classe, ha dit. És més, ha obert la porta que la mesura es pugui fer efectiva al llarg del curs.
El conseller de Salut ha insistit que la covid “seguirà existint” i ha lamentat que el govern espanyol no hagi habilitat transferències extraordinàries pels costos de la pandèmia per aquest 2022. “És ingenu pensar que podem tornar als pressupostos del 2021 i que el 2022 tot serà flors i violes”, ha afirmant Argimon, que creu que l’any vinent la despesa sanitària serà “similar” a la dels dos exercicis anteriors, és a dir, d’entre 1.600 i 1.700 milions addicionals.
Només amb PCR, la Generalitat es va gastar 300 milions. En aquest sentit, ha assenyalat que la campanya de la grip i de la covid serà “molt més complicada” i que s’haurà d’engegar la vacunació amb tercera dosi a la gent gran. Un dels elements que també carregaran el sistema, ha dit, és la cura a les persones amb covid persistents o l’ampliació dels llits d’UCI, que han passat de 600 a 900.
Pel que fa al passaport covid, ha recordat que es tracta d’una mesura que restringeix drets i llibertats i que s’ha aplicat a l’oci nocturn perquè és una activitat “amb risc” i que feia massa temps que estava tancada. Sí que seria partidari d’utilitzar-lo en cas que hi hagi un “repunt important” de casos per evitar tancaments. “El que intentarem de totes totes és no haver de fer passos enrere”, ha dit, abans d’aclarir que no es farà aquesta petició al TJSC “el primer dia que pugin les dades”.
En relació a la tercera dosi o “dosi addicional”, com l’anomena el conseller, ha dit que encara cal esperar al resultat dels estudis en curs per saber si cal aplicar-la a les persones de 50 o 60 anys. Sí que es començarà a administrar als avis de les residències i a les persones amb problemes immunitaris. Amb tot, ha afirmat que prefereix que es s’avanci amb la vacunació dels “països del sud”, “abans de posar la tercera dosi aquí”.
D’altra banda, Argimon ha reconegut que el Govern podria “millorar i molt” la resposta que dona a la població en matèria de salut mental, que s’endú el 5% del pressupost de Salut. Amb tot, ha afegit que “la salut mental no és només salut” sinó “habitatge, treball, educació i justícia”.
Preguntat sobre els dinars de Nadal, ha assegurat que si “estem bé” els àpats “tornaran a ser normals”.