El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà aquest dimecres davant el Parlament per informar de la composició i estructura del seu govern, en un ple que farà la primera sessió de control al nou executiu i crearà les comissions legislatives de la cambra catalana.
La primera sessió de control als consellers i a Aragonès començarà a les 10.00 hores, i els grups preguntaran al president per la situació política i la crisi del coronavirus, i als consellers sobre afers com seguretat, habitatge, turisme, el curs escolar i atenció primària.
Abans que comparegui Aragonès, es comunicarà al ple la composició de la Mesa de la Diputació Permanent d’aquesta legislatura i les qüestions que ha tractat entre legislatures, i es proposarà ampliar l’ordre del dia per votar la retirada de la proposició de llei que es va presentar el 2017 al Congrés per reformar el Codi Penal sobre la despenalització de l’eutanàsia, que ja ha regulat la cambra baixa.
Després compareixerà Aragonès per informar del nou Govern, per a la qual cosa no tindrà límit de temps i després intervindran els grups durant un màxim de deu minuts cadascun; Aragonès podrà respondre conjuntament o de manera individual, obrint torn de rèplica de cinc minuts.
Mesures contra la pandèmia
El ple també inclourà el debat i votació per validar dos decrets llei amb mesures per fer front a les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, que presentarà el nou conseller d’Economia, Jaume Giró.
El Decret llei 11/2021 estableix, entre altres mesures, que el 85% dels recursos que s’han obtingut per sancions dels ajuntaments per incomplir les restriccions durant l’estat d’alarma es destinin a actuacions contra el coronavirus, i prorroga un any la rebaixa fiscal sobre el cànon de l’aigua per a allotjaments turístics.
També bonifica la taxa de màquines recreatives i autoritza avanços de crèdit pressupostari per agilitar l’execució de projectes que es finançaran amb els fons europeus, mentre que el Decret llei 12/2021 posposa fins a l’1 d’octubre l’entrada en vigor de les noves tarifes per a estades en establiments turístics, fet que en canvia el calendari per tercera vegada.
De la XIII a la XIV legislatura
El ple també votarà una proposta de resolució conjunta d’ERC, Junts, la CUP i els comuns per canviar la denominació d’aquesta legislatura i que passi a ser la XIV perquè es consideri que la primera de la institució va ser la que va començar el 6 de desembre del 1932.
Així, volen que la legislatura actual passi de ser la XIII a la XIV, perquè actualment es considera que la primera va ser la que va començar el 1982, i no pas la del 1932, durant la qual va esclatar la Guerra Civil, com recorden els grups impulsors de la proposta, contra la qual Cs ha presentat dues esmenes.
Comissions legislatives
La sessió de dimecres acabarà amb el debat i votació de la proposta per crear les comissions legislatives, que previsiblement seran 15 i inclouran la d’Afers Institucionals; Polítiques Digitals i Territori; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Igualtat i Feminismes; Acció Exterior, Transparència i Cooperació, i Educació.
Les comissions de Recerca i Universitats; Acció Climàtica; Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural; Salut; Interior; Drets Socials; Cultura, i Justícia també figuren en la proposta, que requereix els vots favorables de la majoria absoluta perquè s’aprovi.
El ple es reprendrà dijous al matí amb les primeres interpel·lacions dels grups al nou Govern sobre assumptes com l’habitatge, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l’educació infantil, la transició energètica, la situació econòmica i les línies estratègiques en igualtat.