Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Aragonès rep Rovira, Wagensberg i Serra al Palau de la Generalitat

El president en funcions diu que el retorn dels exiliats de Suïssa és una "victòria de país" i un "punt d'inflexió" cap al referèndum

|

- Publicitat -

El president del Govern i la vicepresidenta en funcions, Pere Aragonès i Laura Vilagrà, han rebut aquest dimarts Marta Rovira, Ruben Wagensberg i Oleguer Serra al Palau de la Generalitat, 4 dies després que tornessin a Catalunya per posar fi a l’exili de Suïssa. Durant els parlaments posteriors a la reunió que han mantingut durant mitja hora a la Sala dels Diputats, Aragonès ha afirmat que el retorn dels exiliats a Suïssa per la causa del Tsunami és una “victòria de país”, i que ha de ser també un “punt d’inflexió” per avançar cap al referèndum. El president ha destacat que aquesta legislatura “s’ha posat fi a la repressió”. El periodista Jesús Rodríguez i l’activista Josep Campmajó s’han absentat d’assistir a l’acte.

Publicitat

Aragonès i Vilagrà han rebut Rovira, Wagensberg i Serra a dalt de les escales de la Galeria Gòtica. “Avui és un dia que quedarà gravat a la memòria”, ha subratllat el president en funcions, que ja havia coincidit amb els exiliats pel Tsunami en el seu retorn a Catalunya, divendres passat. Aragonès, Vilagrà, Rovira, Wagensberg i Serra s’han reunit durant mitja hora a la Sala del Diputat. Posteriorment han fet declaracions -sense preguntes-, i han destacat la importància d’aquest retorn. Alhora que han reiterat que la “victòria” és parcial perquè encara hi ha tres persones a l’exili belga, en referència a Carles Puigdemont, Lluís Puig i Toni Comín.

El president ha subratllat la feina de l’executiu per avançar en la resolució del conflicte, a partir de la taula de negociació amb l’Estat, que va permetre els indults, la reforma del Codi Penal i, finalment, l’amnistia. Sobre aquesta última llei, Aragonès ha insistit que l’amnistia és “un pas” per resoldre el conflicte entre sobiranies, una “gran victòria de país”, tot i que no sigui ni “la definitiva ni la darrera” de les victòries. El cap de l’executiu ha recordat que la legislatura va començar amb presos i més persones a l’exili, a més de moltes persones pendents de judicis. “El recorregut ha estat clar”, ha apuntat Aragonès, que ha posat en valor els indults, la reforma del Codi Penal i l’amnistia.

En aquesta línia, Aragonès ha insistit que en les properes setmanes i mesos l’amnistia ha de permetre “finalitzar la repressió” contra l’independentisme, i ha asseverat que aquesta legislatura s’ha caracteritzat com la que “ha posat fi a la repressió”. Així mateix, el president en funcions ha advertit que el camí ha de “culminar” amb l’arxiu definitiu de les causes pendents que encara hi ha, i amb la fi de les inhabilitacions. És aquí quan ha afegit que el retorn dels exiliats a Suïssa també ha de ser un “punt d’inflexió” per fer “un pas endavant” en la resolució del conflicte a partir d’un referèndum: “S’obre un nou escenari polític”, ha anunciat.

Et pot interessar  Centenars de persones celebren a Vic el retorn de Marta Rovira: “La ciutat t’ha estat esperant”

Aragonès ha recuperat el ‘sit and talk’, el lema del Tsunami el 2019, per constatar que la proclama “ha acabat guanyant”. “El que el Tsunami defensava als carrers ha estat el camí que una majoria, aquí i allà, han pres per resoldre el conflicte en base a la democràcia i la llibertat”, ha manifestat Aragonès.

Els consellers i conselleres del Govern en funcions s’han assegut a les primeres files de l’acte. Només hi ha faltat la consellera d’Economia, Natàlia Mas.

“No hem acabat la feina”

Per la seva banda, Rovira ha destacat la il·lusió que li ha fet poder entrar a Palau i ser rebuda per un Govern i un president republicà: “És un dia especial. Després de les eleccions em pensava que no tindria temps de veure un president del Govern d’ERC”, ha emfatitzat. La secretària general amb funcions de presidenta d’Esquerra també ha volgut posar en relleu la feina de l’executiu per asseure la Moncloa a una taula de negociació i “assumir” la resolució del conflicte. Una tasca que ha afegit que ERC ha fet “en solitud i de forma incompresa massa vegades”.

Rovira ha afirmat que el Govern ha estat “punta de llança”, i que gràcies a l’agenda antirepressiva s’ha pogut democratitzar, avançar i guanyar en drets civils i polítics. “Gràcies pel vostre esforç i per dedicar part de la política a retornar la democràcia d’on no hauria d’haver sortit mai”, ha afegit Rovira. “Continuem que no hem acabat la feina”, ha conclòs Rovira.

Al seu torn, Wagensberg ha explicat que considera que el seu exili -d’uns 8 mesos- ha estat “molt privilegiat”, en comparació amb la majoria de les persones que es veuen forçades a haver de marxar del seu país. “Hem tingut una xarxa de suport increïble, com d’aquest Govern i el president, i no hem estat sols en cap moment”, ha insistit el diputat d’ERC. Wagensberg ha reiterat la importància que la ciutadania sigui “inclusiva” al costat de la gent que es vegi forçada a marxar del seu país.

Finalment, Serra ha dit que amb el seu exili “no s’ha acabat res”, i ha reivindicat les figures de Puigdemont, Comín i Puig, així com els ciutadans que encara tenen causes pendents d’arxivar. “Res s’acaba, continuarem fent activisme i lluitant”, ha afegit. El vicepresident primer d’Òmnium ha conclòs que vindran “més onades” perquè les aspiracions nacionals i socials del sobiranisme estan “intactes”

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut