El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat “la unanimitat dels 27 estats membres” perquè el català esdevingui llengua oficial a la Unió Europea. Així ho ha expressat en un article publicat a diversos mitjans europeus, en què també ha assegurat que la reivindicació de parlar català a Europa “no és una petició conjuntural del govern espanyol” sinó que “ve de molt lluny”. Per això, Aragonès ha reclamat als estats membres que votin a favor de la seva oficialitat a la reunió prevista per aquest dimarts al Consell d’Afers Generals del Consell de la UE. “És una gran oportunitat per corregir la greu anomalia històrica que representa que milions de ciutadans europeus no tinguin garantits els seus drets lingüístics”, ha reblat.
En aquest sentit, el president ha admès que la petició “pot ser vista amb desconfiança” des d’alguns indrets d’Europa, però que Catalunya “no està reivindicant un tracte de favor”, sinó simplement “la igualtat lingüística”. “Només demanem poder parlar amb Europa com ho fan la resta de conciutadans, en la nostra llengua”, ha afegit.
El cap de l’executiu també ha recordat que només hi ha cinc llengües a Europa que no siguin oficials a la UE tot i ser-ho en el seu estat membre, que és el requisit previ per aconseguir la condició d’oficialitat. “El català és una d’elles, és plenament oficial a diversos territoris de l’Estat espanyol i és molt més parlada que moltes llengües ja oficials a les institucions europees”, s’ha queixat Aragonès.
A més, ha criticat que alguns hi posin excuses econòmiques. “Entenem que la defensa dels drets dels ciutadans no ha de passar per una discussió econòmica, però recordem que la despesa anual de les institucions en traduccions suposa només un 0,2% del pressupost comunitari”, ha argumentat Aragonès.
Una reivindicació “que ve de lluny”
D’altra banda, el president ha assegurat que el Consell es celebra en un moment “de complexitat política a Espanya” després de les eleccions generals i en plenes negociacions per a una investidura. I ha reconegut que l’impuls del català “és un compromís adoptat pel govern espanyol” en el marc de les negociacions amb Catalunya “per a resoldre el conflicte de sobirania”. Ara bé, Aragonès ha avisat que la defensa de la llengua “ve de molt més lluny” , ja que respon a una “profunda vocació europeista de la societat catalana”.
“El pròxim 19 de setembre el Consell no debat sobre la reelecció de Pedro Sánchez com a president, debat sobre el reconeixement drets lingüístics de 10 milions de ciutadans”, ha expressat Aragonès, que ha reiterat que aquest “ha de ser l’únic prisma que guiï la seva decisió”.