Edició 2189

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de juliol del 2024
Edició 2189

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de juliol del 2024

Aragonès i Sánchez preparen es reuniran a Barcelona aquesta setmana enmig de les negociacions entre ERC i el PSC

Els republicans condicionen la investidura a tenir d'una vegada per totes un model de finançament just i singular per a Catalunya

|

- Publicitat -

El president en funcions de la Generalitat , Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tenen previst reunir-se aquest dimecres a Barcelona, en mig de les negociacions entre ERC i el PSC per a aconseguir un finançament singular i just per a Catalunya a canvi de la investidura del candidat socialista Salvador Illa. La reunió, segons ha avançat ‘La Vanguardia’, ha estat confirmada aquest mateix dimarts, després que tots dos presidents poguessin fer encaixar les seves respectives agendes.

Publicitat

La reunió entre Aragonès i Sánchez, que serà la primera trobada oficial entre els dos presidents el 2024, podria servir per accelerar una entesa entre republicans i socialistes de cara la investidura del pròxim president de la Generalitat. L’última reunió oficial que van mantenir el president català i l’espanyol va ser el 21 de desembre de l’any passat i, des d’aleshores, malgrat la suposada voluntat de donar continuïtat de la taula de negociació un cop acabés el cicle electoral, no s’han tornat a trobar.

Una reunió marcada per la demanda històrica d’un nou model de finançament

A principis de juliol, les negociacions entre ERC i el PSC avançaven “a bon ritme”, segons va assegurar la portaveu republicana, Raquel Sans. No obstant això, aquests darrers dies els republicans han començat a impacientar-se davant la manca d’esforç del PSC per a negociar i tancar un model de finançament singular a Catalunya que s’apropi al model del concert basc, motiu pel qual els republicans van amenaçar d’aixecar-se de la taula. “Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal no hi haurà cap acord d’investidura possible” va afirmar l’equip negociador dels republicans, format per Marta Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernández i Oriol López, en un article a ‘La Vanguardia’.

Et pot interessar  La Cimera Social de l'Aigua demana als partits blindar mesures per fer front a la sequera en les negociacions pel govern

Els republicans volen tancar un preacord amb el PSC abans que acabi el mes de juliol, tal com va explicar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, la setmana passada. La data màxima ideal és aquest divendres 26 de juliol; no obstant això, els socialistes i els comuns, que els fan de crossa, advoquen per continuar parlant fins ben bé el mes d’agost, quan està previst el ple i el debat d’investidura. Els comuns, que negocien amb ERC i el PSC per separat, asseguren voler tancar un acord abans, però a la vegada insisteixen a collar ERC perquè renunciï o rebaixi la demanda històrica d’un nou model de finançament, malgrat ser coneixedors de l’abusiu dèficit fiscal que l’Estat espanyol acumula amb Catalunya i la seva ciutadania.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut