Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

Aragonès i Sánchez es reuneixen al Palau de la Generalitat

Aragonès insistirà a Sánchez en el finançament just que Catalunya necessita, i que centra les negociacions amb el PSC per a la investidura

|

- Publicitat -

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha reunit amb el president espanyol Pedro Sánchez aquest dimecres al Palau de la Generalitat, en la que és la primera trobada oficial entre tots dos presidents des del desembre del 2023. La reunió, que arriba en plenes negociacions entre ERC i el PSC per assolir un model de finançament singular a canvi de permetre la investidura de Salvador Illa, ha arrencat passats pocs minuts de les dotze del migdia.

Publicitat

Malgrat les negociacions entre republicans i socialistes per a la investidura, el Govern en funcions va reiterar que la trobada no era pas per abordar-la: “No és per a negociar la investidura de ningú”, va dir la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, el passat dimarts. Aragonès no està implicat en les negociacions per investir un nou cap del Govern; tanmateix, des de l’executiu van afirmar que el president en funcions sí que insistirà a Sánchez la necessitat del finançament singular, la qual va ser una de les condicions d’ERC per a donar suport al govern del PSOE, i que torna a ser-ho per a valorar la investidura d’Illa.

ERC insisteix en el finançament per a la investidura d’Illa mentre el PSOE rebutja la bilateralitat

Actualment, ERC i PSC negocien la possibilitat d’investir del candidat socialista com a president de la Generalitat, malgrat la forta oposició d’una gran part del moviment independentista. Els republicans exigeixen tancar un acord per a assolir un model de finançament singular que s’apropi al concert basc, i insisteixen que aquest acord ha d’arribar abans no acabi el mes de juliol. De fet, van alertar el PSC que, sense un pas clar i decisiu en finançament, “no hi haurà cap acord d’investidura”.

Et pot interessar  Junqueras declara la guerra total a Marta Rovira

No obstant això, els socialistes els donen llargues i, de fet, afirmen que l’acord pot arribar el mateix mes d’agost, mentre rebutgen frontalment una negociació bilateral per a aquest nou sistema de finançament, i encara rebutgen més la proposta del concert basc. En mig hi són els comuns, que fan de crossa del PSC i collen ERC per tal que rebaixi les seves demandes i, de fet, ni tan sols pressionen els socialistes per a cedir en el termini que reclamen els republicans.

Paral·lelament, al Palau de la Generalitat també mantenen una reunió la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Un cop acabi la reunió dels presidents està previst que se signi el conveni de traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital, un dels compromisos inclosos a l’acord d’investidura de Sánchez.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut