El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous més inspeccions per garantir que els plans lingüístics dels centres educatius es compleixen. “Si la classe de matemàtiques s’ha de fer en català, hem de garantir que es fa en català”, ha dit després de la cimera que l’executiu ha mantingut amb sindicats i entitats de defensa de la llengua, en el marc de la polèmica per la decisió del TSJC que obliga una escola de Canet de Mar a impartir un 25% dels coneixements en castellà en una classe de P-5. Per a aquesta i altres escoles afectades per sentències i mesures cautelars d’aquest tipus, Aragonès també ha anunciat que s’incrementarà el nombre de professors a les aules “per preservar el projecte lingüístic dels centres”.
En concret, segons ha matisat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en aquestes aules hi haurà dos mestres durant les hores que s’hi hagi d’aplicar el castellà. Tot i això, Cambray no ha concretat com s’organitzarà i tampoc ha respost si el fet que hi hagi dos mestres significarà que un d’ells es dirigirà als alumnes en català o no.
“Posarem dos mestres alhora dins l’aula i cada centre, per donar resposta al seu projecte lingüístic i educatiu, s’organitzarà pedagògicament i a nivell de temàtiques i assignatures”, ha dit quan se li ha preguntat per més detalls d’aquesta proposta.
El titular d’Educació ha assenyalat que seran 35 les aules que tindran dos professors per aplicar decisions judicials del castellà. Segons ha detallat, des del 2005 han rebut 82 sentències, en diferents estaments judicials; des del 2015, 46, 35 de les quals es troben en aplicació.
Inspeccions als centres i pla de promoció del català
Durant la declaració institucional des de Palau, Aragonès ha anunciat una bateria de mesures per respondre a “l’ofensiva política, mediàtica i judicial” contra l’escola catalana i blindar el català.
En primer lloc, ha explicat que s’ha donat ordre perquè des d’aquest mateix divendres el cos d’inspectors de la Generalitat intensifiqui la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada projecte educatiu. “Si la classe de matemàtiques s’ha de fer en català cal garantir-ho”, ha remarcat el president.
D’altra banda, ha dit que s’encarregarà un “exhaustiu diagnòstic” a la Universitat de Barcelona (UB) per aprofundir sobre la situació i actuar en conseqüència. A més, el Departament d’Educació posarà en marxa un pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres educatius que arrencarà al gener i que pretén arribar a les prop de 4.500 escoles i instituts de Catalunya, d’acord amb les necessitats de cada centre.
En paral·lel, s’incrementarà el nombre de professors a les aules on s’apliquin mesures cautelars o sobre l’obligatorietat del castellà “per preservar el projecte lingüístic dels centres”.
Desplegament normatiu
El president de la Generalitat també s’ha referit a l’impuls d’un desplegament normatiu per “refermar” el model d’escola catalana i protegir el sistema educatiu d’atacs judicials. “Ho farem buscant consensos”, ha assegurat, interpel·lant les forces polítiques que han impulsat la immersió perquè “no l’abandonin quan el català necessita més polítiques”.
Crida a la mobilització
Aragonès també ha defensat que Catalunya és un país construït a partir de grans consensos i ha assenyalat que un d’ells és la llengua catalana. “Tot atac a la llengua és un atac als pilars de la convivència”, ha advertit.
En aquest sentit, el president ha lloat el model d’immersió lingüística i ha refermat el compromís del Govern conjuntament amb la societat civil i educativa amb la defensa del model d’escola catalana. Per últim, ha fet una crida a mobilitzar-se per demostrat “la unitat i el consens” al voltant del català. “Ens hi juguem el futur de la llengua i del país”, ha conclòs.
Aragonès i Cambray han comparegut després de la cimera extraordinària per la llengua amb entitats socials i culturals, que s’havia convocat amb l’objectiu de concretar com respondre a la decisió del Tribunal Suprem (TS) sobre el castellà a l’escola i com promocionar el català a les aules.