El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat un “acord d’entesa” entre els governs de Catalunya i de la província de Buenos Aires. Aragonès i el governador de la regió, Axel Kicillof, han firmat el document aquest dijous a la tarda (hora catalana), i després han mantingut una reunió, on també hi ha participat la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret.
L’acord busca aprofundir la col·laboració i estrènyer llaços entre els dos territoris en àmbits d’interès mutu. Així, l’objectiu és assentar les bases i donar un marc institucional a la cooperació entre els dos governs que permeti crear una “relació estable i duradora”.
També preveu col·laboracions en els àmbits d’afers socials i culturals; educació, formació professional i formació en seguretat pública; perspectiva de gènere en afers i serveis socials i de seguretat; Agenda 2030, nova agenda urbana, ciutats intel·ligents, gestió de residus i desenvolupament sostenible; transparència i participació.
A més, també inclou les àrees de transports i infraestructures; economia del coneixement, digitalització i industria 4.0; petites i mitjanes empreses i cooperatives; salut, biotecnologia mèdica, biomedicina i gestió d’emergències mèdiques; producció i abastiment d’aliments, genètica animal, genètica vegetal i agroecologia; ciència, tecnologia, recerca i innovació i altres temes d’interès mutu.
Els equips dels dos governs treballen des de la passada legislatura catalana per concretar aquest acord que avui s’ha escenificat, i que farà de paraigües per engegar projectes futurs i un pla de treball conjunt. Es preveu, a més, la creació d’un Comitè Mixt com a espai de cooperació permanent, que es reunirà cada dos anys. L’acord té una validesa de 4 anys i es renovarà automàticament per períodes de 2 anys, amb un màxim de 4.
El text del memoràndum d’entesa va ser aprovat per acord de Govern el gener del 2022 després de gairebé tres anys de converses entre les dues administracions (amb l’obstacle afegit de la pandèmia de la covid-19).
Buenos Aires, ‘partner’ principal
La Generalitat entén que l’acord és un exemple del tipus de col·laboració que es vol establir amb actors de l’Amèrica Llatina: consolidant els llaços històrics existents i dotant-los d’un marc “estable, durador i fructífer”.
A més de donar impuls a projectes sectorials, la signatura d’aquest acord fa de la província de Buenos Aires i Catalunya “socis estratègics”. La província de Buenos Aires es converteix, d’aquesta manera, en el principal ‘partner’ de Catalunya a la regió.
Relacions bilaterals
Segons el Govern, l’acord també significa l’obertura d’una etapa de col·laboració amb l’Amèrica Llatina basada a impulsar acords institucionals que permetin mantenir relacions “d’igual a igual” amb els socis a la regió. Així, l’executiu d’Aragonès vol tenir una “mirada pròpia” cap a la regió, des d’una perspectiva catalana, i teixir relacions bilaterals que permetin construir aliances a banda i banda de l’Atlàntic.
El Govern entén que la visita a l’Argentina és “cabdal”, en ser un país “prioritari” per a l’executiu, sobretot per la important presència de comunitats catalanes, tant actualment com històricament, pel seu potencial econòmic i geopolític i pels importants lligams culturals que compartim. La comunitat catalana més nombrosa del món fora de Catalunya és justament a l’Argentina, així com la comunitat argentina a Catalunya.
La província de Buenos Aires és un actor estratègic de rellevància en el context argentí, ja que allà es produeix un 32,3% del PIB total de l’argentina, fet que la converteix en la primera regió de l’Argentina. A més, és la província més poblada del país i la que té més superfície.
La província de Buenos Aires limita amb la Ciutat de Buenos Aires, la segona regió amb més pes econòmic del país i juntes concentren més del 50% del PIB argentí. A banda de la importància del sector alimentari, també destaca la seva producció industrial (amb complexos siderúrgics i petroquímics, plantes metalmecàniques o fàbriques de plàstic). També és la principal productora d’acer de l’Argentina.
El governador de la província de Buenos Aires, Axel Kicillof (1971), és considerat una figura clau dins l’espai kirchnerista i peronista de cara a les pròximes eleccions presidencials. Forma part del cercle de confiança de la vicepresidenta Cristina Fernández de Kirchner.
Va entrar a formar part del segon Govern de Fernández de Kirchner entre 2011 i 2013 com a secretari de Política Econòmica i, posteriorment, entre 2013 i 2015, va ser ministre d’Economia i Finances.