El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha afirmat aquest divendres que la despesa dels departaments prevista en els nous pressupostos que s’aproven avui es reorientarà cap a la contenció del coronavirus i la reconstrucció econòmica. En una entrevista a TV3, Aragonès ha fet una crida als comuns i al PSC, pressents al govern de l’Estat, perquè ajudin a garantir les transferències a les comunitats dels fons que rebrà d’Europa i que han de servir per finançar serveis socials, d’educació i serveis públics d’ocupació. Aragonès ha reiterat que una retallada als sous dels treballadors públics “no està sobre la taula” tot i que no ha garantit que els funcionaris rebin el 60% pendent de la paga extra del 2013.
El vicepresident del Govern ha defensat que aprovar els pressupostos “té més sentit que mai” ja que els del 2017 havien quedat “inservibles” i ha assegurat que s’adaptarien els comptes per fer front al coronavirus. Per això, ha explicat que el Govern ha dissenyat un pla amb tres fases.
La primera consistirà en garantir “tots els recursos necessaris” per aturar la pandèmia –després d’haver destinat ja 100 milions d’euros del fons de contingència al Departament de Salut-; la segona en garantir la liquiditat d’empreses i famílies –en què ha recordat l’ajornament del pagament d’impostos propis i el manteniment els contractes públics per garantir els sous i el consum-; i la tercera en a la reconstrucció, en què preveu la reorientació de la despesa pública de la Generalitat.
Aragonès ha deixat clar que “en cap cas” caurà la despesa dels departaments, tot i que sí ha deixat entreveure que es podrien ajornar “algunes inversions no prioritàries”. El conseller ha recordat que Catalunya actualment té un “dèficit d’inversions” i que els ajustos serien d’una “dimensió molt puntual”.
En l’entrevista, el vicepresident ha volgut deixar clar que és “un moment d’una política expansiva des del punt de vista de les finances públiques” i ha descartat “les polítiques austeres”. “Seria un error sortir d’aquesta crisi amb una motxilla de deute més gran”, ha subratllat.
D’altra banda, el conseller d’Economia ha comentat que la Generalitat està ultimant un estudi sobre l’impacte que aquesta crisi haurà tingut sobre l’economia catalana. Per ara diu que s’ha observat un ampli ventall de possibilitats i que en la mesura que els noves dades recullin la previsió de manera més “certa” les comunicarà. El que sí ja ha assumit Aragonès és que l’impacte serà “important, no només per la caiguda d’ingressos sinó també en un augment de la despesa”, sobretot en l’àmbit de la salut i en altres com el social i l’econòmic.