Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Antich constata que la Diada ha demostrat que “l’independentisme no ha desaparegut” tot i la desmobilització generalitzada

El president d'Òmnium pica el crostó dels partits independentistes i atribueix a la seva divisió part de la desmobilització

|

- Publicitat -

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha constatat que les cinc manifestacions arreu del país amb motiu de la Diada han servit per demostrar “que l’independentisme no ha desaparegut” i per provar “la perseverança d’un moviment que no es resisteix a desaparèixer i anar-se’n a casa”. Així ho ha dit en una entrevista a Rac1 l’endemà de la mobilització, la qual ha admès que no va ser “un èxit d’una mobilització massiva”, tot i que aquest no era l’objectiu de la protesta.

Publicitat

Antich ha fet autocrítica després de la Diada, les mobilitzacions de la qual van reunir més de 70.000 persones arreu del país, una xifra molt per sota de les anteriors convocatòries. Tot i admetre que “és obvi que no ha sigut un èxit”, a ulls d’Antich sí que s’ha demostrat “la perseverança d’un moviment que no es resisteix a desaparèixer, que no es resisteix a anar a casa”.

El president d’Òmnium, tanmateix, ha picat el crostó als partits independentistes i a la seva divisió política, a la qual atribueix bona part del problema de la desmobilització. Antich constata que “vivim en un clima general de desànim i de desmobilització creixent” però recorda que anys enrere la gent es protestava en favor de la independència perquè endevinaven un projecte comú que sabien cap on caminava. Ara, Antich lamenta que “aquest projecte d’horitzó compartit ja no hi és”.

Antich ha lamentat que al si de l’independentisme s’hi hagi instal·lat el “soroll, la picabaralla i els retrets” i ha assegurat que la seva entitat no vol contribuir a aquesta “frustració”. Per això ha dit que l’objectiu ha de ser fer “una diagnosi compartida de futur” que vagi més enllà de les discrepàncies. “Deixem de parlar del 2017 i parlem de què esperem del país al 2028 o al 2050”, ha afegit el president de l’entitat, que ha demanat que hi hagi “flagel·lació, la mínima” perquè “no som en l’apocalipsi”.

Et pot interessar  Clam de les entitats independentistes per a "tornar als carrers": "Prou de llepar-nos les ferides"

D’altra banda, Antich ha criticat que al llarg d’aquests anys s’hagi “venut fum” perquè “s’ha generat expectatives no sustentades amb la possibilitat que es compleixin”. Això, a parer seu, és “pitjor que fer una promesa falsa” perquè “no té perspectives de realitzar-se”.

El líder de l’entitat cultural, a més a més, critica que en els últims anys no ha canviat pràcticament res fora d’Òmnium. Així, ha destacat que fa dos anys i mig Jordi Cuixart anunciava que feia un pas al costat per renovar els lideratges i donar exemple als partits, tot assenyalant que aquests, però, continuen encapçalats pels mateixos noms.

D’altra banda, Antich ha dit que està en contacte amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i que s’han instat a reunir-se, encara que no té data. Segons ha detallat, per a Òmnium la presidència de la Generalitat és “la màxima autoritat del país més enllà de qui l’ocupi” i ha assegurat que tenen l’objectiu de fer “incidència política” i de “condicionar” el Govern.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut