Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024
Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024

Amnistia Internacional alerta que l’accés a la primària empitjora a Catalunya i que només el 21% obté cita en 48 hores

L’organització adverteix que aquesta major dificultat d’accés posa “en risc drets humans”

|

- Publicitat -

Amnistia Internacional (AI) alerta que l’accés a l’atenció primària ha empitjorat en l’últim any a Catalunya, on només un 21% de la població obté cita entre 24 i 48 hores després de demanar-la segons dades del 2023, mentre que el 2022 ho feia el 28%. Amnistia assenyala que Catalunya és una de les onze comunitats autònomes on s’ha reduït aquest percentatge i que es troba per sota de la mitjana estatal, que també ha baixat. El 2023, el 21,4% de les persones van obtenir cita en menys de dos dies, com recomana el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària (26,8% el 2022). L’organització adverteix que aquesta major dificultat d’accés posa “en risc drets humans”.

Publicitat

Amnistia Internacional ha publicat aquest dimarts una anàlisi amb motiu que fa un any es van celebrar eleccions en diversos territoris de l’estat espanyol i una de les principals conclusions és que “s’està produint una clara tendència al retrocés en drets en algunes comunitats autònomes”.

L’organització atribueix aquest retrocés, d’una banda, a iniciatives per recular en memòria històrica en algunes comunitats: l’Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Cantàbria i Extremadura. Aquests retrocessos o intents, alerta, “posen en risc el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de les greus violacions de drets humans comeses a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme i de les seves famílies”. De l’altra, Amnistia adverteix que l’accés a l’atenció primària s’ha “deteriorat”.

Amnistia Internacional insta les comunitats autònomes a complir amb l’obligació d’”aconseguir progressivament la plena realització del dret a la salut” i els demana que incrementin la inversió sanitària i en prioritzin l’atenció primària per reforçar les plantilles, millorar la infraestructura i els recursos materials dels centres.

També reclama al govern espanyol que reforci el Sistema Nacional de Salut i en prioritzi la primària. A més, li demana un mecanisme de finançament en l’àmbit de l’atenció primària per reduir les llistes d’espera i que el Ministeri de Sanitat convoqui una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut per abordar aquestes qüestions.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut