Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Alsina aposta per “fer créixer” les relacions amb el cos consular en una trobada al Barcelona Supercomputing Center

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Exterior ha fet aquest dilluns una segona trobada amb el cos consular de Barcelona amb l’objectiu de “fer créixer” les relacions bilaterals amb cada delegació. La titular de la conselleria, Victòria Alsina, ha remarcat la importància de connectar Catalunya amb el món reivindicant les “infraestructures clau”, com és el cas del Barcelona Supercomputing Center (BSC), on s’ha fet part d’aquesta jornada. “Facilitar-los el coneixement de la nostra realitat és cabdal de cara a poder establir projectes amb cada país i amb llurs institucions de recerca”, ha detallat Alsina. El director associat del BSC, Josep Maria Martorell, ha assenyalat que és d’allò més “útil” poder contactar de forma directa amb els cònsols.

Publicitat

Alsina ha subratllat que una part important de l’Acció Exterior es fa a Catalunya mateix i ha apuntat que aquestes trobades poden servir per atraure “talent”, així com projectes de tot tipus. “És un bon exemple del que hem de fer de cara al del futur”, ha afirmat, “el món postpandèmic ens ha ensenyat que els reptes són globals i que per tant les solucions han de ser conjuntes”.

La consellera també ha posat èmfasi en un projecte que es diu ‘Catalunya, país de dades’, que fomentarà la col·laboració publico-privada d’empreses, el sector cívic i les administracions públiques de tot Catalunya per compartir dades, per obrir-les, i per utilitzar-les “per prendre decisions i implementar millor les polítiques públiques del Govern”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Martorell, que ha recordat que el 40% dels treballadors del BSC provenen “de més de 50 països diferents”. “Treballem per millorar la sobirania electrònica, ampliar les col·laboracions… el cos consular és una eina molt útil i poder establir-hi contacte directe és de gran utilitat”, ha apuntat.

Et pot interessar  Protecció Civil situa en alerta el pla Inuncat per pluges intenses al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona

La jornada d’avui ha començat a l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on el rector del centre, Daniel Crespo, ha rebut la quarantena de cònsols. En aquest acte hi ha intervingut també el professor i exconseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació i d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

Posteriorment, el director del CERCA, Lluís Rovira, ha presentat la institució, i seguidament hi hagut una taula de debat sobre recerca i atracció de talent amb la directora de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Marga Nadal, el director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, el director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Jaume Ventura i el director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Antoni Plasència.

També hi ha intervingut la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha posat l’accent en “la importància del coneixement i la col·laboració internacional” per fer front als reptes de futur. Geis ha subratllat que aquesta col·laboració va més enllà de la diplomàcia científica: “El model que hem fet servir per arribar a vacunes i tractaments, l’hem de fer servir per molts altres aspectes, alguns dels quals són urgents i molts investigadors ja hi estan treballant”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut