La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, acusa el president espanyol, Pedro Sánchez, de reactivar el diàleg amb el Govern per “distreure” de les “pressions internacionals”. En una entrevista a l’ACN, avisa que la reunió d’aquesta setmana entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha servit per pactar la trobada Sánchez-Aragonès, “no és coincidència”, sinó “una operació de distracció” per la “pressió” que rebut des del Consell d’Europa amb el seguiment de les recomanacions pel cas de l’1-O. D’altra banda, la consellera d’Acció Exterior ha culpat el president espanyol del fracàs de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern per “tacticismes electorals”.
“Té por d’uns mals resultats a l’Aragó després de la derrota a Andalusia”, conclou Alsina, que ha vist amb “preocupació i frustració que s’anteposin interessos electorals a la possibilitat de tenir una candidatura olímpica catalana” el 2030.
Pel que fa a les relacions amb el govern espanyol, la consellera recrimina a Sánchez que faci servir la taula de diàleg com a “màrqueting polític”, especialment quan hi ha “pressions internacionals”. Així, recorda que, igual que fa un any Sánchez va anunciar els indults coincidint amb el toc d’alerta de l’Assemblea del Consell d’Europa per la ‘causa del procés’, ara també recorre a les reunions bilaterals la mateixa setmana que des d’aquesta organització internacional fan un seguiment de les recomanacions fetes a Espanya. Boriss Cilevics ha criticat que es mantinguin les ordres de detenció contra diversos polítics catalans residents a l’estranger i que s’estiguin “qüestionant” els indults als líders independentistes.
Alsina es mostra tranquil·la amb la celebració a Madrid de la cimera de l’OTAN perquè creu que la comunitat internacional ja coneix les “problemàtiques” de l’afer català: “No veig amb preocupació que això ho tapi”.
Relacions amb Albares
Amb tot, la consellera assegura que el seu departament manté una relació “burocràtica” amb el ministeri d’Exteriors que dirigeix José Manual Albares i que, tal com va decidir el Govern, no tenen “converses polítiques” fins que s’esclareixi el ‘Catalangate’, sense que això afecti la “gestió del dia a dia”, puntualitza.
Alsina reivindica el “creixement substantiu” aquest any de les delegacions del Govern a l’Àfrica i l’Àsia, que continuarà el 2023. Així, avança que l’any vinent “el creixement es produirà a la conca Mediterrània i també a l’Àsia”. A més, la consellera destaca que el Govern és rebut “a nivell nacional i regional” i que s’han reprès els contactes d’alt nivell a les institucions de la Unió Europea. “En cap cas m’he trobat amb una porta tancada”, subratlla Alsina, assegurant que al ministeri d’Albares es posen “nerviosos” quan el departament d’Acció Exterior fa “la feina ben feta”.
Suport a Ucraïna
El Govern veu “encertat” i “adequat” concedir a Ucraïna l’estatus de país candidat a entrar a la UE. “Els valors pels quals està lluitat són europeus. La UE ha de fer un pas endavant i tenir aquest lideratge”, diu Alsina preguntada per si compleix amb els estàndards europeus de drets fonamentals. En aquest sentit, adverteix que és “un procés molt llarg”: “És molt important obrir la porta i a partir d’aquí ja s’estudiarà com es pot materialitzar en els pròxims anys”.
Acord de Govern
Segons Alsina, la relació del seu departament amb la resta de conselleries és de “normalitat”. “Treballem plegats per moure les agendes internacionals”, explica Alsina, que està coordinant, juntament amb el portaveu de Junts, Josep Rius, l’auditoria interna del partit sobre l’acord de Govern amb ERC. El document es “socialitzarà” amb l’executiva “en les pròximes setmanes”, avança sense revelar quin és el balanç ara per ara.