L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, defensor de la família de Xavi Martínez, nen mort a la Rambla de Barcelona el 17-A, ha demanat aquest dimarts a l’Audiència Nacional que respecti el “dret a conèixer la veritat” de les víctimes. Segons ell, aquest dret de tercera generació està reconegut per l’ONU, i implicaria que s’obrís una segona investigació sobre els atemptats del 2017 per saber si l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, està viu o mort, i la seva relació amb els serveis secrets espanyols.
“L’Estat ha de respondre per la seva actuació negligent: els serveis secrets tenien monitoritzat l’imam i no van saber prevenir les recerques a internet d’explosius, i la Secretari d’Estat de Seguretat no va aplicar el reglament europeu vigent des del 2014 que regula les compres de precursors d’explosius”, ha argumentat en el seu informe final del judici. “Estàvem en alerta 4 antiterrorista, i és inadmissible i incomprensible que els gihadistes poguessin comprar 240 litres de peròxid d’oxigen i no saltés cap alarma”, ha lamentat. De fet, segons ell, sense aquestes compres massives no hi hagués hagut ni l’explosió d’Alcanar ni l’atropellament de la Rambla.
Per tot això, aquesta acusació particular demana que la sentència obligui a fer una investigació exhaustiva dels detalls encara desconeguts de la causa, com alguns telèfons mòbils usats després dels atemptats, un desconegut amb barba blanca que havia acudit al xalet d’Alcanar o la certificació 100% segura de la mort de l’imam. De fet, ha recordat que les seves restes són les úniques de les quals els familiars no n’han demanat la repatriació al Marroc, al contrari que la resta de terroristes.
També s’ha mostrat estranyat que el perfil genètic d’Es Satty no el tinguessin els cossos policials abans dels atemptats, ja que ja havia estat empresonat per drogues i investigat per terrorisme. En canvi, ha posat en dubte la coincidència de perfils genètics entre una orella que es va trobar a Alcanar, una llauna de beguda a la seva furgoneta, una gel·laba que no era de la seva talla i mostres d’ADN de familiars seus al Marroc.
D’altra banda, la relació d’Es Satty amb el CNI està demostrada almenys fins el 2016, ha dit Cuevillas.
Per últim, Cuevillas també s’ha queixat del calendari del judici, que s’ha anat coneixent de forma improvisada a cada sessió, cosa que ha dificultat la feina i la logística dels advocats catalans.