L’exvicepresident del govern espanyol, Felipe González, està totalment desfermat, i cada vegada que té un micròfon davant, aprofita per carregar contra l’independentisme i les negociacions que el seu partit, el PSOE, vol iniciar amb els sobiranistes catalans per tal d’investir Pedro Sánchez com a president de l’Estat espanyol, després que les eleccions del passat 23-J donessin als partits catalans la clau de la governabilitat espanyola. El president a l’exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, tanmateix, ha sabut posar González al seu lloc amb poques paraules.
Pocs dies enrere, l’exlíder socialista criticava que Junts i ERC reclamin una llei d’amnistia com una de les seves condicions a canvi del seu suport a la hipotètica investidura de Sánchez, assegurant que una “erosió del pacte constitucional” perquè “a la Constitució no té cabuda ni l’amnistia ni l’autodeterminació”. A parer de l’expresident, una amnistia suposaria que l’Estat admetés que hi va haver un “sistema repressor” que va “culpar injustament” els independentistes de la “desconnexió del 6 i 7 de setembre”, i per tant “es desqualifica” el “règim repressor”.
González, que no va quedar-se del tot a gust després d’aquestes declaracions, va tornar a aparèixer públicament el passat dimecres, 20 de setembre, per reiterar-los, i per a carregar amb més força contra l’independentisme. Durant la presentació del llibre de l’exvicepresident espanyol Alfonso Guerra, González va instar el govern espanyol en funcions a no ser víctimes del “xantatge” de l’independentisme, moviment que va titllar de ser una “minoria en extinció”, i va aprofitar per criticar Puigdemont, tot assegurant que “no és digne traslladar-se a Waterloo, i qui ho fa no pot seguir el càrrec”. L’expresident, com de costum, també va tornar a carregar contra la petició d’una llei d’amnistia insistint que no té cabuda a la Constitució.
Davant aquestes declaracions, Carles Puigdemont ha estat clar i concís, i amb poques paraules, ha posat al seu lloc Felipe González, tot recordant-li que ell és el president dels GAL, la unitat paramilitar que torturava, assassinava i enterrava amb calç viva a membres d’ETA, però també ciutadans dissidents.
“Hi ha polítics que quan parlen fan pujar el preu del pa, i d’altres que fan pujar el preu de la calç viva. De moment, sembla que hi ha hagut un repunt en l’interès espanyol per l’òxid de calci…” ha escrit Puigdemont a Twitter, acompanyant el missatge d’una foto on es mostra l’interès a internet per la cerca ‘calç viva’ després que es publiqués el vídeo de González.
Hi ha polítics que quan parlen fan pujar el preu del pa, i d’altres que fan pujar el preu de la calç viva.
De moment, sembla que hi ha hagut un repunt en l’interès espanyol per l’òxid de calci… pic.twitter.com/kMsw9tfcmG— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 21, 2023
El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha fet una piulada en aquesta línia criticant les declaracions de González: “Es veu que han augmentat les reserves de calç viva…” ha escrit.
Es veu que han augmentat les reserves de calç viva… https://t.co/JPelIYQfLi
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) September 20, 2023