Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

‘Alhora’ presenta el seu pla de xoc pel català amb sis mesures per fomentar la llengua

L'objectiu de les mesures és "garantir el dret a viure plenament en català, estendre i prestigiar la llengua catalana i per catalanitzar la immigració"

|

- Publicitat -

‘Alhora’, la candidatura de l’exconsellera Clara Ponsatí i el filòsof Jordi Graupera a les eleccions del 12-M, ha presentat aquest dilluns les seves propostes per a fomentar la llengua catalana i posar fi al retrocés de l’ús social que experimenta. Les mesures, que es divideixen en sis propostes multisectorials, s’emmarquen en el que la formació ha presentat com un pla de xoc pel català. Algunes de les propostes, com ara la d’eliminar el sistema d’immersió lingüística, han despertat incògnites i polèmica a les xarxes socials.

Publicitat

La primera mesura parla d’una “xarxa 100% en català” que ha de “garantir el dret a educar en català a totes les famílies que ho vulguin, sense barreres econòmiques”, i que busca erradicar el “model present de falsa immersió”. De fet, ‘Alhora’ exposa que només el 15% de les escoles i el 17% dels instituts practiquen la immersió plena; per això, la candidatura defensa establir un “model de doble xarxa escolar que garanteixi una escola immersiva allà on hi hagi demanda“, fet que “assegura que hi hagi presència de l’escola en català a tot el país”. La segona xarxa fa referència allà on no hi ha immersió, i segons ‘Alhora’ permetrà “treballar les dificultats concretes de contextos d’alta complexitat política i demogràfica, i fer-hi avançar el català amb mesures específiques, adaptades a l’entorn”.

La segona proposta d”Alhora’ per tal d’enfortir la llengua catalana passa per invertir 1.000 milions d’euros en un “pla d’ensenyament de llengua i cultura catalanes remunerat per a tothom qui no ha gaudit del dret de passar per l’escola catalana democràtica“. Proposen que sigui un pla formatiu per trams, amb una retribució condicional a l’assistència i a la superació de proves de nivell cada dos mesos.

La tercera proposta posa la mirada en els professors i professores de llengua i cultura catalanes, tot insistint que fan falta 5.000 nous professionals d’aquesta branca. La candidatura defensa que per fer aquesta expansió, cal que universitats i joves tinguin eines i estímuls per a formar-se com a professors d’aquesta especialitat. També defensen “crear una Escola Superior de Magisteri de Catalunya per formar els mestres, professors i gestors; habilitar els professionals d’altres matèries perquè puguin fer de professors a secundària en condicions lingüístiques òptimes, i retribucions a l’excel·lència habilitar els professionals d’altres matèries perquè puguin fer de professors a secundària en condicions lingüístiques òptimes”.

Et pot interessar  Les ràdios musicals hauran de programar en català el 25% de les cançons que emetin a partir de l’1 de gener de 2026

La quarta proposta d”Alhora’ insta a fer complir la llei i el règim de sancions en l’exigència de coneixement i en ús del català per part dels servidors públics. Així, proposen auditar i reformar el sistema d’acreditacions de català per tal de garantir que els certificats per exercir com a professor, policia, metge o infermer, entre altres, són reals. També aposten per “substituir l’obtenció automàtica del C1 al final de la secundària per proves a banda per aquells que vulguin acreditar-lo dins o fora del sistema escolar”.

Els mitjans de comunicació tampoc no queden fora del pla de xoc pel català d”Alhora’. Així, la candidatura recorda que els mitjans públics de Catalunya han de parlar només en català, així com tots els productes amb inversió de la CCMA, incloent-hi les coproduccions. També s’aposta per crear una plataforma conjunta que unifiqui el contingut en català de TV3, À Punt i IB3, blindat amb lleis que n’assegurin el manteniment i l’expansió.

Finalment, la sisena proposta d”Alhora’ fa referència a la contractació pública, exposant que aquesta ha de tenir la política lingüística de l’empresa com a requisit. A la vegada, proposen afavorir les empreses que prioritzin la comunicació en català amb els empleats i els clients.

“Vivim una crisi d’identitat i autoestima nacionals. La llengua retrocedeix perquè la transmissió de la catalanitat a la immigració i les noves generacions s’ha trencat. Les nostres propostes per garantir el dret a viure plenament en català, per estendre i prestigiar la llengua catalana i per catalanitzar la immigració comencen amb aquestes sis” exposen des d’Alhora.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut