Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Alerta Solidària critica “l’argúcia jurídica” de l’AN i augura que el TJUE amnistiarà els CDR de l’’operació Judes’

El col·lectiu de suport als encausats recorda que Europa ha perdonat anteriors acusats de terrorisme i delictes de sang

|

- Publicitat -

El col·lectiu Alerta Solidària ha carregat contra “l’argúcia jurídica” de l’Audiència Nacional (AN) després que hagi plantejat consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si l’amnistia es pot aplicar als encausats a la causa coneguda com ‘operació judes’. El portaveu Martí Majoral ha assegurat que els dubtes del tribunal espanyol són “falsos” i un “intent forçat” per no haver d’amnistiar els CDR. Així i tot, ha augurat que Europa els exonerarà, i ha assenyalat que anteriorment ja ha perdonat altres acusats per delictes de terrorisme i sang vinculats a conflictes polítics a França i el Regne Unit. El passat dimecres, unes 150 persones van concentrar-se a Sabadell per rebutjar el nou pas de l’AN i donar suport als CDR.

Publicitat

“Ho porten a Europa perquè no tenen nassos de reconèixer els fets”, ha etzibat Majoral, que ha lamentat que els encausats a l’’operació Judes’ “ja haurien d’estar celebrant amb ampolles de cava ser amnistiats, en comptes de ser a una concentració amb cares llargues”.

Majoral ha insistit que els arguments amb què l’Audiència Nacional planteja dur una qüestió prejudicial al TJUE són “il·lògics, irracionals i falsos”, i ha definit aquest pas com “un intent forçat de buscar una argúcia jurídica per escudar-se en el que sigui per no aplicar la llei d’amnistia”.

En aquest sentit, ha criticat que l’AN “consideri que el marc europeu fixa unes prioritats insuperables per inhabilitar l’amnistia, quan la justícia ja l’ha aplicat a altres delictes de terrorisme i sang vinculats a conflictes polítics”. “Confiem que Europa ens donarà la raó”, ha asseverat.

Des d’Alerta Solidària estimen que en un període màxim de deu dies la causa arribarà al TJUE, on preveuen que pot estar més d’un any encallada fins que el tribunal respongui si considera preceptiu aplicar l’amnistia. Majoral ha assegurat que això “allarga el patiment dels investigats i els seus familiars de forma innecessària i acarnissada”.

Et pot interessar  La Fiscalia demana l'amnistia als 12 CDR represaliats en l''Operació Judes'

En aquesta mateixa línia, la portaveu dels familiars, Ester Amiel, ha lamentat que s’iniciï “un altre periple” judicial per als encausats “sense que puguin pensar en el seu futur”. “Queda clar que la llei d’amnistia és només per a alguns”, ha afegit.

Alerta Solidària ha definit la llei d’amnistia com un text “ple de trampes” que permet als jutges “aferrar-se a qualsevol coma per dificultar-ne l’aplicació”, però també ha assegurat que dibuixa un escenari de paranys de cara a ERC i Junts, de qui n’ha tornat a critiicar el “cofoïsme infantil” i la “complaença” quan es va aprovar el text ara fa un mes.

En aquest sentit, Majoral ha acusat implícitament aquests partits d’haver fet “tot el possible” per desactivar les mobilitzacions independentistes al carrer: “Ja és hora que caiguin les caretes i prenguem consciència que la lluita per aconseguir eines pròpies com a estat serà llarga”.

La concentració d’aquest dimecres a la tarda a Sabadell s’ha allargat prop de trenta minuts i ha reunit sobretot amics i familiars dels encausats. Part dels investigats s’han trobat posteriorment amb els advocats d’Alerta Solidària per analitzar el nou escenari judicial.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut