Alemanya ha admès que va cometre un genocidi a Namíbia durant l’època colonial. “Demanem perdó a Namíbia i als descendents de les víctimes”, ha dit aquest divendres el ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, en un comunicat. Després d’anys de negociacions, Maas ha anunciat que “en un gest de reconeixement de l’immens patiment infligit a les víctimes” Berlín donarà 1.100 milions d’euros per ajudar al desenvolupament del país en els pròxims 30 anys. Namíbia va estar sota l’ocupació alemanya entre el 1884 i el 1915. S’estima que la repressió d’Alemanya va deixar desenes de milers de morts i va posar fi a la vida del 80% del poble herero.
Per la seva banda, el president francès Emmanuel Macron va reconèixer dijous la “responsabilitat” de França en el genocidi a Ruanda del 1994, però va negar que París fos “còmplice” de les matances. Unes 800.000 persones van ser assassinades. “França no va entendre que, en intentar evitar un conflicte regional o una guerra civil, es va posar al costat d’un règim genocida”, va dir Macron abans d’embarcar en un avió cap a Kigali.
Dos exemples que deixen en evidència la posició espanyola. L’Estat espanyol no ha reconeguit mai la persecució dels catalans d’ençà de la Guerra de Successió i que encara continua, com tampoc els genocidis dels conquistadors castellans a Amèrica. Recordem que Mèxic té un conflicte diplomàtic obert amb Espanya perquè no ha demanat perdó pels crims comesos en aquell país durant els anys d’ocupació.