El president del PPC, Alejandro Fernández, ha celebrat haver-se pogut reunir aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, malgrat la “discrepància total” que ha percebut a la trobada entre la seva posició i la del cap del Govern. “És el que considerem que s’havia de fer”, ha assegurat en una roda de premsa posterior a la reunió, en què també hi ha participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Fernández n’ha destacat que s’han reunit “sense cap condició prèvia”, a diferència de les trobades que convocava l’expresident de la Generalitat Quim Torra, que hi proposava “un ordre del dia incompatible amb l’ordre legal i la Constitució”, ha dit.
El dirigent popular ha fet entrega a Aragonès d’un seguit de propostes que inclouen una “renúncia explícita al conflicte contra l’estat de dret” i una reducció d’impostos. Les iniciatives del PPC s’articulen en tres eixos: la convivència, l’economia i la societat del benestar. El primer reclama al Govern que desisteixi de la “confrontació entre catalans”, que participi en fòrums estatals com la Conferència de Presidents i el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i que es reconverteixin TV3 i Catalunya Ràdio. En aquest sentit, Fernández ha criticat que l’independentisme s’hagi dotat d’òrgans com el Consell per la República, que no estan sotmesos al control parlamentari de l’oposició.
En l’àmbit tributari, ha advertit que l”economia catalana no funciona i no va bé de fa temps” i que les polítiques d’esquerres de l’executiu català són “el pitjor que li està passant”. Per redirigir-ho, el PPC suggereix reduir fins al 5% l’IRPF als trams de renda més baixos, bonificar aquest imposta a les famílies nombroses, augmentar el mínim exempt de l’impost de patrimoni fins als 700.000 euros i bonificar el 99% del de successions i donacions als hereus de primer grau. Així mateix, vol que se suprimeixin impostos propis com els d’emissions contaminants, les begudes ensucrades i els actius no productius.
Finalment, les propostes que Fernández ha lliurat a Aragonès i Vilagrà plantegen una major col·laboració público-privada per sostenir l’estat del benestar en l’àmbit sanitari, per al qual també demanen un reforç, i projectes de “suport a les famílies” en l’àmbit educatiu, amb més oferta d’escoles bressol públiques i concertades i l’eliminació de barracons a les escoles.
“La reunió ha sigut molt cordial però ha servit també per constatar les diferències còsmiques, siderals, entre els nostres projectes polítics”, ha aclarit el dirigent del PPC, que ha explicat que no han tractat qüestions com l’amnistia i l’autodeterminació perquè “les postures son tan diametralment oposades que ja no cal parlar-ne”.