Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

Albert Batet, de Junts, avergonyeix Illa al ple: “Va ser el primer defensor del 155”

Critica que els Mossos busquin Puigdemont de la mateixa manera que la policia espanyola buscava les urnes, però deixa la porta oberta al fet que el president aparegui per a votar

|

- Publicitat -

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, és qui ha pres la paraula per a replicar el discurs del candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa. Després d’un matí convuls marcat pel triomfal retorn del 130è president, Carles Puigdemont, després de gairebé set anys d’exili. Puigdemont, però, continua desaparegut, després d’haver-se esfumat de l’ull públic enmig de les 16.000 persones que l’han rebut. L’aparició de Batet ha deixat clar que, de moment, Puigdemont no participarà al ple d’investidura; tanmateix, en la segona rèplica de Batet a Illa, aquest no ha descartat del tot que Puigdemont no sigui dins la cambra catalana per a participar en el moment de la votació.

Publicitat

Durant el seu primer parlament, Batet ha avergonyit Salvador Illa en retreure-li que el 2017 fos “el primer defensor del 155”, l’article que el PP i el PSOE van aprovar aplicar a Catalunya arran del referèndum de l’1-O per obligar-la a complir amb la Constitució espanyola. El diputat de Junts també ha alertat que “El futur de la nació està més en perill que mai”, perquè Illa “predica la necessitat d’espanyolització”, tal com s’ha pogut comprovar en diversos actes de campanya del PSC.

Batet ha continuat carregant contra la persecució policial a la qual s’està sotmetent al 130è president de la Generalitat, a la vegada que ha criticat ERC per l’actuació policial de la conselleria d’Interior. “En una situació normal, el president Puigdemont hauria de poder ser en aquest ple i no muntar operacions gàbia per tota Catalunya. Esperem que abans que acabi el ple, el president Puigdemont pugui exercir els seus drets com a electe”, ha expressat Batet, que ha obert així la porta a la possibilitat que Puigdemont encara participi en el ple d’investidura, tal com ell mateix va assegurar que faria.

El juntaire ha afegit un dard cap al Govern de Pere Aragonès, tot subratllant que “s’hauria de facilitar que tots els diputats puguin accedir per representar tots els drets dels ciutadans de Catalunya. Això és el que hauria de fer el Govern“. De pas, Batet ha criticat les càrregues policials comeses durant l’acte de rebuda institucional a Puigdemont, quan els manifestants han trencat el cordó policial i els agents els han agredit amb les porres i gas pebre.  Així mateix, ha criticat que els agents de la Policia de la Generalitat “busquen el president Puigdemont de la mateixa manera que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil buscava les urnes i les paperetes del referèndum de l’1 d’octubre”.

El diputat de Junts tampoc no ha deixat escapar l’ocasió per a criticar l’aliança entre ERC i el PSC, la qual permet la investidura de Salvador Illa, així com un govern en minoria del PSC. D’ERC, Batet ha lamentat que “assumeix el marc mental socialista” i que hagi entregat la Generalitat al PSC. “El projecte de Salvador Illa és Espanya, i no ho dic jo, ho va dir Aragonès durant la campanya” ha recordat.

Et pot interessar  Junts vota en contra de la senda fiscal i avisa Sánchez que "no pot comptar" amb els seus vots pels pressupostos

ERC ha assumit les tesis del PSC, i ara defensa que cal resoldre el conflicte entre catalans mitjançant una taula de partits que anomenen convenció”, ha dit, en referència a la taula de partits plantejada per Illa la legislatura passada i que ERC ha reconvertit ara en una ‘convenció nacional’ per resoldre el conflicte polític. “Nosaltres no vam rendir-nos després de l’1-O ni ens rendirem“, ha insistit Batet, erigint Junts com el màxim defensor de l’1-O i el seu llegat.

“Volem llançar un missatge d’esperança a l’independentisme, que fem extensiu al conjunt de la ciutadania. El futur és de tots. Davant d’un Govern d’estricta obediència espanyola, Junts exercirem el lideratge com a primer partit de l’oposició i com a primera força d’obediència catalana. Som l’única alternativa al PSC. I actuarem com a tal, sense complexos ni dubtes. Compromesos amb el nostre projecte polític, sent fidels a les persones que ens han fet confiança i pensant sempre en els més de vuit milions de catalans i en el conjunt del país. Des de Junts treballarem per enfortir la transversalitat del nostre projecte polític” ha conclòs Batet.

Durant el seu torn de rèplica Illa ha recordat que al seu discurs inicial ja ha reclamat l’aplicació “àgil i sense subterfugis” de la llei d’amnistia. “Es pot dir més alt, però no més clar”, ha remarcat Illa en resposta a Batet. En aquesta línia, ha insistit que treballarà per la restitució de tots els drets de tots els ciutadans i per l’aplicació de la llei. Precisament sobre l’amnistia, ha aprofitat per remarcar que si la llei es va arribar a aprovar va ser, també, gràcies al PSC. “La formació política que més diputats va aportar a favor d’aquesta llei és la meva”, ha sentenciat.

D’altra banda, després que Batet hagi posat en dubte que Illa compleixi els dos acords d’investidura amb ERC i Comuns i d’assegurar que no compta amb la “confiança” de Junts, el socialista s’ha compromès a “esforçar-s’hi” perquè Batet canviï d’opinió. “M’ho prenc com un estímul”, ha dit.

Batet li ha replicat que “no sabem quin senyor Illa ens trobarem” i ha criticat un canvi d’opinió segons les necessitats polítiques de Pedro Sánchez. Ha posat com a exemple la llei d’amnistia: “No és que la volguessin, és que Pedro Sánchez volia ser investit”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut