Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024
Edició 2291

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de novembre del 2024

Albares defensa la priorització del català davant del basc i el gallec a Europa i insisteix que “les beneficia a les tres”

"La proposta inicial i la proposta final no han variat en res. El que es busca és incloure català, basc i gallec, les tres llengües, dins del règim multilingüístic europeu" sosté el ministre d'Exteriors

|

- Publicitat -

El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha defensat la seva aposta de prioritzar l’oficialitat del català a la Unió Europea per davant de la del basc i el gallec, que va comunicar tan bon punt la reunió del Consell General d’Afers Europeus va concloure sense acord i, per tant, sense votació, ja que els socis europeus tenien dubtes sobre la viabilitat de la mesura.

Publicitat

Malgrat que les seves declaracions van rebre crítiques de partits com el BNG, que van lamentar que hi hagués “llengües de primera i de segona”, Albares ha sostingut que és una manera “d’agilitzar el procés”. “La proposta inicial i la proposta final no han variat en res. El que es busca és incloure català, basc i gallec, les tres llengües, dins del règim multilingüístic europeu”, ha explicat, tot afegint que davant les reticències d’alguns estats membres a incloure-les les tres de cop han apostat per suggerir la inclusió del català en el “règim transitori”, de tal manera que el desplegament es faci “més ràpid”.

“El fet de prioritzar una llengua sobre les altres dos les beneficia a les tres“, ha insistit Albares. El ministre no ha gosat posar terminis a la resolució de la qüestió, que ara ha quedat a ‘aire, tot i que entitats com Plataforma per la Llengua insten a emplaçar la propera votació el pròxim 24 d’octubre. Tanmateix, Albares ha tret pit que la sessió s’ha desenvolupat correctament i amb un debat constructiu, tot recordant que en un afer d’aquest tipus, que necessita el vot unànime de tots els estats membres, “importen més els vetos que els vots, i avui no n’hi ha hagut cap”. Sí que ha recordat, per exemple, el cas del gaèlic, on el procés d’admissió de la llengua va tardar dos anys. Però també ha indicat que es tracta de “casos molt diferents”.

Et pot interessar  Els espanyols esclaten contra Aitana Bonmatí per mantenir el català a la gala de la Pilota d’Or

Calviño treu ferro a la priorització del català: “No suposa cap mena de discriminació”

D’altra banda, la vicepresidenta primera del govern espanyol en funcions, Nadia Calviño, ha assegurat que prioritzar el desplegament del català a la UE “no suposa cap mena de discriminació” pel basc i el gallec. “Està clar que des d’Espanya hem sol·licitat la consideració per igual de totes les llengües; […] hem plantejat una solució de compromís amb aquella que té més nombre de parlants, que és el català, però no hi ha cap tipus de discriminació respecte a la resta de llengües”, ha assegurat aquest dimarts en una atenció als mitjans des del Parlament Europeu de Brussel·les. Durant la mateixa compareixença, Calviño també ha detallat que la majoria de dubtes expressats pels socis comunitaris estan relacionats amb els costos de la mesura.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut