Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

“Això és un atracament a mà armada!”: L’increment del preu de la llum fa pujar la mosca al nas als comerços

|

- Publicitat -

Un juliol amb el preu de la llum en màxims històrics i la nova factura de tres trams horaris han fet que moltes botigues, comerços i bars posin el crit al cel. “Això és un atracament a mà armada”, ha assegurat Sílvia Flores, propietària del centre de perruqueria i estètica Arual a la Vila de Gràcia, just després de rebre una factura de la llum de 453,37 euros, molt superior a l’habitual. “I això en un mes que podem considerar fluix de clientela i amb menys hores d’assecadors. Ens han fastiguejat bastant amb el tema de l’IVA i ara només ens falta la llum. Ens queda plegar i tancar el negoci”, ha apuntat Flores. De fet, els experts alerten que l’augment del cost de l’electricitat posa en un “perill enorme” la continuïtat de moltes pimes.

Publicitat

Comertia: “Un atac a la supervivència de moltes botigues”

“Amb un comerç que està patint una baixada de la facturació, aquest increment del preu de la llum dificulta encara més el seu dia a dia”, ha reconegut el president de Comertia, David Sánchez. “Per exemple, una botiga de roba que facturi uns 10.000 euros pot tenir un consum d’aire condicionat d’uns 600 euros durant els mesos d’estiu. Ara això es pot disparar”, ha comentat Sánchez. “Estem parlant d’una part molt important de la despesa de la botiga que hem de vigilar que no s’incrementi perquè atacaria directament la seva supervivència”, ha recalcat el president de Comertia, que recorda que l’última rebaixa de l’IVA de la llum no beneficia a comerç i petites empreses.

A banda, Sánchez avisa que les pimes no tenen la capacitat de les grans empreses per negociar “contractes favorables” amb les energètiques. “Al final, l’economia de la nostra societat està formada per centenars de milers d’empreses que no tenen la capacitat de negociar un contracte”, ha lamentat el president de Comertia, que també apunta contra els interessos de l’Estat en aquestes pujades dels preus de la llum o el gas. “El problema que tenim amb l’energia a Espanya és que -cada vegada que s’incrementa el preu- les companyies augmenten els seus beneficis, però també l’Estat augmenta la recaptació d’impostos”, ha recalcat Sánchez.

“Amb la boca petita poden dir que no està bé i que faran tot el possible per reduir el preu, però en realitat són part beneficiada”, ha deixat anar el president de Comertia.

Pimec: “No només s’apuja l’electricitat, sinó totes les matèries primeres”

A nivell més industrial, la patronal Pimec també afirma que aquest preu de la llum en màxims històrics i la nova factura afegeixen més dificultats en aquesta època postpandèmia. “Moltes empreses treballen amb marges negatius i, si això dura molt temps, hi haurà problemes greus”, ha assenyalat el president de la Comissió d’Energia de Pimec, Joan Vila. “El problema és que no només l’electricitat s’ha apujat, sinó totes les matèries primeres. Estem en una situació molt complexa i amb un consum que és el que és”, ha continuat Vila.

“Segur que aquest pujada del preu de la llum ens treu competitivitat respecte als països de l’entorn. Però això no és d’ara, ja que tota la vida el preu de l’electricitat a Espanya és més alt que als països veïns”, ha explicat el president de la Comissió d’Energia de Pimec, que reclama que la millor mesura per a les indústria hauria d’haver estat “treure l’impost del 7% a la generació elèctrica”. Per revertir aquesta situació, Vila dona una recepta concreta que passa per acabar d’impulsar les energies renovables i l’autoconsum elèctric. “Com menys depenguem del gas, millor. El foment de les renovables pot suposar un estalvi considerable a les pimes. Un impuls que a Catalunya el tenim ara força frenat”, ha criticat el president de la Comissió d’Energia de Pimec.

“Cal que tota la societat catalana entengui que la transició energètica és urgent i que necessitem aquest impuls”, ha conclòs Vila.

Perruqueries i bars descarten apujar preus

Tornant a la Vila de Gràcia, la propietària del centre de perruqueria i estètica Arual ha avançat que ja ha presentat una queixa a la companyia elèctrica per aquesta darrera factura de la llum de 453 euros. “Vull que em busquin una tarifa plana i justa per tot el dia. Això no pot ser. Cada assecador són 3.000 watts i en una perruqueria hi ha molta despesa”, ha constatat Sílvia Flores, que també descarta apujar el preu dels serveis o productes. “No crec que sigui època com per incrementar els preus de la perruqueria, impossible. Entre l’IVA i la competència que tenim en el sector”, ha reblat Flores.

Una situació que és similar al bar ‘Refugi’, al carrer de Legalitat, que també preveu un encariment de la factura de la llum en els propers mesos. “Ho notaré, n’estic segur. Al juny vaig pagar 300 i poc euros per només 19 dies obert i ara ja m’ha pujat a 370 euros per 26 dies”, ha calculat Juan Diego Martínez, responsable del local, que enumera les moltes despeses en electricitat del local: aire condicionat, cafetera, neveres, congeladors. “I no funcionen només unes hores, sinó que molts d’aquests aparells estan les 24 hores a ple rendiment”, ha comentat Martínez mentre fa un parell de tallats a una clienta.

“Incrementar preus? Això ho pots fer d’un any per l’altre, però no ara perquè t’apugen la factura de la llum. S’ha d’aguantar com sigui”, ha finalitzat el responsable del bar ‘Refugi’.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut