Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024
Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024

Ada Colau s’acomiada de l’Ajuntament de Barcelona després de 9 anys i haver bloquejat dues alcaldies independentistes

Abandona la política per centrar-se novament en l'activisme sense tancar la porta a presentar-se el 2027

|

- Publicitat -

La líder del grup municipal Barcelona En Comú, i exalcaldessa de la ciutat, Ada Colau, s’acomiada aquest divendres de l’Ajuntament de Barcelona després d’un cicle polític que ha durat més de nou anys, i amb un llegat que inclou, entre altres, l’augment del preu del lloguer i la dificultat dels joves per emancipar-se a la ciutat, el bloqueig a dues alcaldies independentistes, els pactes amb la dreta i l’extrema dreta, i la celebració de la polèmica Copa Amèrica.

Publicitat

La que ha estat la primera i única dona alcaldessa de la ciutat ha participat aquest divendres en el seu últim ple municipal. L’exalcaldessa va anunciar el passat mes de setembre que deixaria les seves funcions com a regidora aquest mes d’octubre, així com el lideratge de BComú, tot i que no tanca la porta a presentar-se com a candidata a les eleccions municipals del 2027.

El fervor per Colau ha anat disminuint a poc a poc al llarg dels darrers nou anys. L’inici de la seva carrera política va estar marcat per la seva llarga trajectòria com a activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH); les seves proclames a favor dels ciutadans de la ciutat i en rebuig de l’especulació i d’un model turístic depredador la van convertir en la candidata guanyadora l’any 2015, rellevant així a Xavier Trias. No obstant això, les seves polítiques del ‘No’ a determinats macroprojectes i esdeveniments, algunes de les quals acabaven sent un ‘Sí’, i la violència patida per part de l’Estat espanyol a la ciutat de Barcelona arran del Procés d’independència i l’1-O van fer que, l’any 2019, els barcelonins i barcelonines votessin a favor d’Ernest Maragall, aleshores a ERC. Colau va quedar segona en nombre de vots.

Et pot interessar  Collboni diu que el suport d'ERC i Comuns a les ordenances és "bon senyal" de cara als pressupostos i decisions futures

Aleshores, en un moviment que va deixar tothom perplex, Colau va aconseguir revalidar-se com a alcaldessa gràcies al suport del PSC i de la plataforma electoral d’extrema dreta i catalanòfoba de Manuel Valls. Una aliança que, sumada a la insatisfacció i els mals resultats de les seves polítiques socials, va fer que a les eleccions municipals del 2023 BComú se situés en tercera posició, per darrere del PSC i de Trias per Barcelona, que va ser el guanyador. En una altra aliança contrària a la naturalesa política de BComú, Colau va aliar-se amb el PP per fer alcalde al socialista Jaume Collboni impedint novament una alcaldia independentista, a canvi d’entrar eventualment al govern municipal, fet que de moment no ha succeït.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut