- Publicitat -
La candidata de BComú a la reelecció com a alcaldessa, Ada Colau, s’ha compromès aquest dissabte a donar “màxima importància” a la cultura en cas que tingui un segon mandat al capdavant de l’Ajuntament. Colau ha fet autocrítica i ha reconegut que el seu govern no va “començar del tot bé” en la matèria en el passat mandat. “No li hem donat tota la importància que voldríem donar-li”, ha admès la candidata de BComú. En un acte al Jardí dels Tarongers amb el número dos de BComú, Joan Subirats, que s’ha fet càrrec de l’àmbit cultural en la segona part del mandat, Colau ha proposat impulsar un espai d’exhibició de circ i de cinema estable i permanent a la ciutat i destinar 10 MEUR en fomentar projectes creatius i de recerca.
Democratitzar la cultura
Publicitat
Subirats ha destacat la voluntat de BComú de democratitzar la cultura per fer-la més accessible i que tothom hi tingui accés. “Hem de lluitar contra l’equitat i la desigualtat cultural”, ha dit. També ha assegurat que cal que els equipaments treballin amb les escoles perquè els seus projectes tinguin “l’impacte desitjat” en la població.
Finalment, el músic Daniel Granados ha criticat que tant PSC com ERC vegin la cultura des d’una perspectiva “mercantilista” i ha apostat per treballar pel dret a la cultura. Granados ha dit que l’objectiu és assolir 100 residències artístiques i que “pressionaran” el PSOE per fer un nou estatut de l’artista.
Així ha governat la cultura Ada Colau
El govern d’Ada Colau s’ha caracteritzat per tenir tres responsables de cultura en quatre anys. Berta Sureda, Jaume Collboni i Joan Subirats. Tots tres amb idees diferents del que havia de ser la cultura a Barcelona. La comissionada de Cultura Sureda (maig 2015), membre de Guanyem Barcelona, actuava sota els postulats de la formació i representava la renovació que se suposava a Ada Colau i va ser en el càrrec un any. Gràcies als pactes de govern a l’Ajuntament, Collboni va ser nomenat regidor de Cultura el maig del 2016, caracteritzant-se per la polèmica de la compra del Pavelló Victòria Eugènia a la Fira de Barcelona el 2017. Desfets els pactes amb els socialistes, Joan Subirats es va postular com el nou comissionat de Cultura el novembre del 2017, amb la Biennal del Pensament com la nau insígnia del seu mandat. Tot plegat ha provocat que les polítiques culturals a la ciutat comtal hagin estat erràtiques.
D’altra banda, la subcontractació del personal en els equipaments culturals de la ciutat ha provocat diferents conflictes laborals. La subcontractació d’empreses per gestionar les entrades i les sales dels museus han precaritzat completament el sector i beneficiat àmpliament empreses com Magma Cultura o la multinacional ManPower. Per aquest motiu els treballadors dels museus de Barcelona han convocat diferents vagues els últims quatre anys reclamant millors condicions de treball i sous dignes.
Publicitat