Unidas Podemos ha mostrat la seva cara més centralitzadora i ha rebut el suport del PSOE i la dreta i l’extrema dreta
El Congrés dels Diputats ha aprovat la tramitació de la proposició de llei impulsada per Unides Podem que planteja un marc comú per als cossos de Bombers de tot l’Estat. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots de la formació lila i el PSOE així com PP, Cs i Vox. Els partits independentistes catalans s’hi han oposat i han denunciat vulneració de competències autonòmiques. També s’han mostrat en contra PNB, EH Bildu i BNG. El diputat d’Unides Podem Rafa Mayoral ha defensat que la proposició de llei és el “resultat de la lluita de treballadors del cos de Bombers del conjunt de l’Estat” i es fa ressò de reivindicacions que no tenen a veure amb l’eix nacional.
La iniciativa ha obtingut 309 vots a favor, 35 en contra i sis abstencions.
La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha criticat que és una “invasió competencial en tota regla” i ha criticat que el text obvia que Catalunya té un model propi amb uns aspectes que a la proposició “desapareixen”. Per exemple, la figura dels bombers voluntaris de “llarga tradició” a Catalunya. La diputada republicana ha criticat que la recepta dels partits estatals és sempre la “recentralització” i ha criticat el suport dels diputats catalans del PSC i comuns.
O els partits independentistes entenen que a Madrid només ens fan cas si ens plantem o tornarem a perdre
També ha criticat la seva “irresponsabilitat” la diputada de JxCat Míriam Nogueras, que ha acusat UP de “posar en risc” la feina feta a Catalunya. Segons Nogueras, el que fa falta són més recursos però en cap cas una legislació estatal. En aquest sentit, la diputada de JxCat ha exigit una disposició addicional que especifiqui que Catalunya ha de quedar fora d’aquesta llei que està feta per “recentralitzar”.
El diputat de la CUP Albert Botran ha lamentat el “rerefons recentralitzador” del text i ha dit que no s’entén que sigui un grup “confederal” qui ho plantegi d’esquenes a les particularitats del cos de bombers català. Botran ha apuntat que associacions de sindicats de bombers, “fins i tot CCOO a Catalunya”, han denunciat aquest caràcter “recentralitzador”. També s’hi han oposat amb arguments similars els independentistes i sobiranistes bascos i gallecs.
Suport de la dreta
En canvi, PP, Vox i Cs han celebrat la creació d’un marc normatiu estatal que permeti la coordinació i han celebrat que es plantegi l’homogeneïtzació dels serveis. Els populars han assenyalat la “contradicció” entre la proposta d’homogeneïtzar d’Unides Podem amb les “aliances” amb els independentistes. “Pàtria comuna indivisible de tots els espanyols”, ha defensat el PP.
Homogeneïtzació dels cossos
“Mitjançant aquesta norma es pretén fomentar i facilitar la posada a disposició del ciutadà d’uns serveis de bombers més homogenis en el seu funcionament, amb una millor coordinació, que garanteixin la qualitat d’aquest servei públic essencial”, diu el text, que regula la figura dels serveis de prevenció i extinció d’incendis, els considera agents de l’autoritat, crea una Direcció General de Bombers depenent del Ministeri de l’Interior per coordinar els bombers de tot el territori estatal i deixa en mans de l’Estat dirigir l’emplaçament dels parcs, entre d’altres.
Resposta dels comuns
En declaracions als mitjans després del debat, el diputat dels comuns al Congrés Joan Mena ha respost les crítiques dels partits independentistes i ha defensat que la iniciativa respon a les “reivindicacions històriques” del col·lectiu de bombers de tot l’Estat. Segons els comuns, el text vol “posar fi a la precarietat laboral”, pretén “posar fre a la privatització” i dotar de la “coordinació necessària” des del “respecte competencial”. Mena ha convidat ERC i JxCat a fer propostes en la ponència de la iniciativa.