Plataforma per la Llengua ha fet pública la tercera anàlisi quadrimestral de la campanya ‘La universitat, en català’ i ha denunciat que s’han produït 56 queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat durant el primer quadrimestre del curs 2022-2023. La major part de les denuncies fetes per alumnes a través d’un formulari són en un 43% dels casos per manca d’oferta d’assignatures en català.
Un altre 43% són perquè alguna assignatura que s’havia d’impartir en català es va acabar realitzant en una altra llengua i un 14% per vulneracions d’altres drets lingüístics. Segons l’entitat, es tracta del quadrimestre amb “menys queixes” des de que va arrencar la campanya perquè molts alumnes es queixen “directament a les universitats”.
Pel que fa a la distribució de les queixes, per primer cop s’iguala el percentatge de queixes per manca d’oferta d’assignatures en català amb el percentatge de queixes per canvis en la llengua de docència. En relació amb la distribució de les queixes, gairebé se’n detecten a totes les universitats del territori. Mentre que a Catalunya es recullen fins a 40 denúncies, al País Valencià se’n recullen 11 i a les Illes Balears, 5.
Tot i això, Plataforma per la Llengua ha apuntat que a mesura que ha avançat la campanya també s’han incrementat les queixes presentades per estudiants del País Valencià i les Illes Balears. “En termes absoluts, les queixes han caigut a tots tres territoris, però al País Valencià tan sols s’ha passat de 12 queixes el quadrimestre anterior a les 11 queixes d’aquest quadrimestre”, han comentat.
Finalment, en el comunicat l’entitat ha destacat que les universitats catalanes “encara han de fer els deures” per assolir, com a mínim, els percentatges de docència en català definits al pla d’enfortiment del català en el sistema universitari i de recerca del Departament d’Universitats.