Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC impulsen la campanya ‘Tots som referents lingüístics. No t’excusis!’ perquè els adults prenguin consciència del paper que tenen com a referents lingüístics davant dels menors. La campanya neix de la necessitat d’estimular l’ús social del català entre els infants i els adolescents, que “cada cop es relacionen més en castellà”. ‘No t’excusis!’ vol conscienciar als adults que les seves actituds lingüístiques tenen un efecte en els estudiants i fomentin l’ús del català com a llengua vehicular.
La presentació de la campanya ha comptat amb la presència de Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua; Sergi Perelló i Miró, secretari general de la Intersindical-CSC; Iolanda Segura, portaveu nacional de la USTEC·STEs (IAC); Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC i Teresa Casals, filòloga i mestra.
La vicepresidenta de Plataforma de la llengua, Mireia Plana, ha anomenat durant la seva intervenció tots els col·lectius que formen part d’aquesta campanya, que també han dedicat unes paraules sobre la importància d’aquesta. Plana ha presentat també el web de la iniciativa.
També ha recordat que als anys 80 es va fer un pacte social “per la cohesió” en virtut del qual s’establia que tots els infants de Catalunya havien de tenir el català “com a element propi d’identitat”. Però alhora ha advertit que aquest pacte, “que va començar en aquesta escola i que va ser un èxit, s’ha de revisar perquè el català està patint un retrocés”.
Així doncs ha animat a adherir-se a la campanya des del portal www.notexcusis.cat, que reflecteix la reivindicació i reclama canvis en els hàbits lingüístics dels sectors en contacte amb els joves. A la primera part de l’escrit s’evidencia la disminució de l’ús del català entre els més joves (el 14,6%) i es fa una valoració general sobre els resultats de la immersió lingüística, que està a punt de complir els 40 anys.
D’altra banda, aquesta carta demana compromís i acció als adults que són referent lingüístic per als infants i adolescents. En concret, es donaran eines i s’organitzaran activitats entorn cinc sectors clau: el personal docent, els entrenadors esportius, els monitors de lleure i menjador, les famílies i l’administració.
Plana opina que aquesta disminució en l’ús del català es deu a que els joves ja no tenen referents en aquesta llengua, “des de referents a Internet, fins als referents més propers com els mestres o al carrer”. I ha continuat: “és per això que avui presentem aquesta campanya, perquè volem conscienciar tota la societat que tots nosaltres som referents”.
Iniciativa
Els quatre impulsors de la campanya ‘No t’excusis!’ van iniciar l’acció el 13 de setembre, coincidint amb l’inici de curs, amb una encartellada que pretén arribar a les 2.500 escoles i instituts públics de Catalunya. El cartell, amb el text ‘Segur que tenim una escola en catala?’ ja s’ha penjat a una cinquantena de centres.
El mati del primer dia d’escola, les entitats van penjar sis grans pancartes a diversos centres educatius. En cada lona s’hi podia observar una dada diferent sobre l’ús social del català entre els joves a partir d’un estudi de Plataforma per la Llengua de l’any 2019. Per exemple, a les zones urbanes, només un 35% dels alumnes de primària es relacionen en català al pati. Aquestes dades a secundària baixen fins un 14,6%.