La Plataforma per la Llengua i el Consell de l’Advocacia Catalana han unit forces per a promoure el català i fer respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants en en l’activitat professional dels advocats. Amb la campanya ‘Defensem en català, defensem el català’, les dues entitats es proposen sensibilitzar els advocats de la importància de respectar i fer respectar els drets lingüístics dels clients en l’àmbit judicial. La campanya consta de diversos vídeos en els quals personalitats destacades de l’àmbit jurídic, com ara Andreu Van den Eynde, Marina Roig, Nàsser Aoukhiyad i Jordi Pina, exposen la importància de fer servir el català en els serveis legals.
La campanya neix després que l’entitat de defensa del català acredités a través d’una enquesta del 2022 el baix ús del català en l’activitat professional dels advocats, tot i ser un col·lectiu majoritàriament catalanoparlant. A l’hora de la veritat, però, el castellà s’imposa en l’àmbit jurídic: el 45,8 % dels advocats intervenen sempre en castellà als judicis i el 57,3 % no presenten mai els escrits en català als jutjats, tot i que més del 75% es relacionen habitualment en català, i és la llengua materna del 63,8%. Es tracta, a més, d’una realitat que empitjora: en el cas dels advocats menors de 41 anys, el percentatge de catalanoparlants puja al 64,2 %, però són els que menys consideren el català com la seva llengua de treball: només la consideren així el 27,9 %.
En l’acte de presentació de la campanya, la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, va instar a “acabar amb l’exclusió institucionalitzada del català a l’àmbit jurídic” perquè “el català en l’àmbit judicial ha de ser un dret, no una heroïcitat, tot subratllant que aquest canvi de mentalitat i hàbits en l’ús del català en la justícia “és possible i és urgent, i cal voluntat col·lectiva per aconseguir-lo”. En aquest sentit, Plana va remarcar que un dels ànims de la campanya és “posar en valor els referents lingüístics” del món de l’advocacia, i demostrar que utilitzar la llengua pròpia en els processos judicials no només és viable, sinó que enforteix el dret de defensa. Plana també va defensar la necessitat de superar la idea que l’ús del català és una excepció i ha animat l’advocacia a actuar com a motor de canvi per normalitzar-lo als jutjats.