Plataforma per la Llengua ha impulsat ‘Vota per la Llengua’ una campanya perquè la ciutadania dels Països Catalans voti amb consciència lingüística a les eleccions del 28 de maig i reclami compromisos amb la llengua als partits.
Com explica en un comunicat, l’entitat proposa quatre eixos principals: una política lingüística transversal, la promoció del català com a llengua d’integració, compromís per potenciar el català a la cultura i l’audiovisual, i normalitzar el català als comerços i les empreses.
Amb l’estrena del web www.votaperlallengua.cat, Plataforma fa públics els programes marc que ha fet arribar a les candidatures i demana el suport de la ciutadania per contribuir a fer més pressió als partits signant la petició. A més, l’entitat també posa a disposició de qui ho vulgui models de piulades, correus i preguntes per interpel·lar els candidats i demanar-los quines accions duran a terme per defensar la llengua.
Eleccions autonòmiques al País Valencià i les Balears
Plataforma per la Llengua també ha concretat propostes per a diverses institucions. En el cas de la Generalitat Valenciana, l’entitat proposa un decàleg de mesures, entre les quals recuperar les línies escolars en valencià o estendre el requisit lingüístic del coneixement del valencià a tots els nivells de la funció pública.
Pel que fa al Govern de les Illes Balears, l’entitat proposa modificar la legislació de consum i de comerç per equiparar els drets lingüístics dels catalanoparlants als dels castellanoparlants o crear una Llei de cinema que garanteixi un mínim del 25 % de pel·lícules en català als cinemes. En el cas dels consells insulars, l’entitat té propostes específiques per a cadascun dels quatre, atès que són un organisme clau per a la recuperació del català en tots els àmbits.
Finalment, pel que fa a les eleccions municipals, l’entitat fa propostes orientatives en funció de si els municipis són catalans, valencians o balears. A partir de la realitat local, cada candidatura pot valorar quines són les propostes més urgents a emprendre.