Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Plataforma per la Llengua denuncia que 62 normes legals aprovades el primer trimestre del 2023 discriminen el català

L'organització apunta que els àmbits que han acumulat més normes discriminatòries són l'etiquetatge i instruccions, i els requisits en la petició d'ajuts i la candidatura a premis

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha fet saber que aquest primer trimestre del 2023 les institucions espanyoles, la Unió Europea i les organitzacions internacionals de què forma part l’Estat espanyol han aprovat 62 noves normes legals que reforcen el castellà i discriminen de manera directa o indirecta la llengua catalana. L’últim trimestre del 2022 se’n van detectar 55, fet que representa un augment de normes discriminatòries en aquest inici d’any. Així ho assenyala Plataforma per la Llengua que, com cada tres mesos, presenta un recull de totes les normes aprovades per l’executiu espanyol i les analitza.

Publicitat

Els àmbits que van acumular més normes discriminatòries són l’etiquetatge i instruccions (16) i els requisits  en la petició d’ajuts i la candidatura a premis (10). Per bé que l’àmbit de l’etiquetatge i instruccions ha generat sempre moltes regulacions discriminatòries, l’elevat nombre de normes discriminatòries en els requisits per rebre ajudes i premis és més recent i s’ha de vincular a la proliferació de Plans de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE), un programa d’ajudes del govern espanyol finançades en part amb fons de la Unió Europea.

Els elements discriminatoris en aquest segon àmbit de normes són generalment d’exigències de presentar les sol·licituds, la documentació acreditativa i les obres candidates a premi en llengua castellana. Les normes que imposen el castellà i l’afavoreixen a costa del català influeixen de manera directa en el comportament de les empreses i dels particulars i predisposen la població i els nouvinguts a la percepció d’utilitat del castellà, a la seva expansió i a l’arraconament del català.

Et pot interessar  Les ràdios musicals hauran de programar en català el 25% de les cançons que emetin a partir de l’1 de gener de 2026
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut