Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Plataforma per la Llengua denuncia el policia que va vulnerar el dret d’un advocat d’emprar el català i el va titllar de “dialecto”

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia administrativa contra el policia espanyol que va vulnerar els drets lingüístics d’un advocat que volia emprar el català. En un intercanvi de correus electrònics, l’advocat va recordar-li que la llei protegia la seva decisió de no canviar al castellà, però l’agent va respondre amb mala bava dient que no estaven obligats a entendre “el dialecto catalán”.

Publicitat

Aquesta discriminació lingüística va ser destapada pel diari El Món l’octubre. Ara, la Plataforma per la Llengua passa a l’ofensiva i reclama a la delegada del Govern espanyol, Maria Eugènia Gay, que sancioni el policia per la vexació. De fet, l’entitat ha anunciat que es reunirà aquesta setmana amb Gay, i li traslladarà que aquesta mena d’actituds contra els catalanoparlants són encara molt freqüents a l’administració general de l’Estat. Igualment, l’ONG del català l’instarà a investigar-les i sancionar-les per erradicar-les i per posar fi a la sensació d’impunitat que tenen els agents.

Plataforma recorda la sentència 31/2010, la sentència de l’Estatut, que recull el dret de relacionar-se en català amb l’administració que s’aplica a “tots els poders públics radicats a Catalunya, siguin estatals, autonòmics o locals” (STC 31/2010, FJ 21), de manera que els ciutadans tenen “el dret de fer servir qualsevol de les dues llengües en les relacions amb aquestes institucions públiques”.

Aquestes actituds són conseqüència del supremacisme castellà, que parteix de la idea que el castellà és “la llengua comuna” de tots els ciutadans de l’Estat, amb independència de la seva llengua familiar o de la llengua tradicional del lloc on viuen.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia dos casos de discriminació lingüística a empreses de missatgeria
Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut