Edició 2369

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de gener del 2025
Edició 2369

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de gener del 2025

Planas defensa un acord que posa en risc la pesca mediterrània i admet la complexitat de les mesures compensatòries

El ministre promet ajuts econòmics mentre reconeix les dificultats d'aplicar unes mesures que el sector considera ‘injustes i radicals’

|

- Publicitat -

El ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, ha afirmat que l’acord sobre pesca d’arrossegament “garanteix” l’activitat al Mediterrani, però ha admès que les mesures compensatòries pactades com a condició per mantenir els mateixos dies de feina són “complicades” de posar en marxa. En aquest sentit, Planas ha promès donar suport econòmic al sector. “Ho hem parlat amb la Comissió Europea i buscarem mecanismes de suport públic per fer el més viable possible la implementació d’aquestes”, ha indicat el ministre en una roda de premsa després del pacte tancat entre els 27 durant la matinada. Planas ha celebrat el “bon resultat” després d’una negociació “molt complicada” i ha reiterat que la proposta de la CE era “injusta i radical”.

Publicitat

“Els nostres pescadors podran pescar els mateixos dies el 2025 que el 2024”, ha assegurat Planas, que ha fet valdre que l’oposició d’Espanya i Itàlia durant les negociacions ha aconseguit “neutralitzar” la proposta de Brussel·les de reduir fins a un 79% els dies de feina pels vaixells d’arrossegament. “Partíem d’una proposta molt desequilibrada”.

En aquest sentit, el ministre espanyol ha subratllat que la “unitat” del sector, així com de les cinc comunitats autònomes afectades per la proposta inicial de la CE ha sigut “molt important” per mantenir la pressió per aconseguir un acord acceptable pel govern espanyol.

“La proposta de la CE era inacceptable, han comès un error fent una proposta de caràcter tan radical, i així li he transmès al comissari de Pesca. Tots hem de treure conclusions d’aquesta negociació i fer una reflexió de fons”, ha afegit Planas.

Segons ha detallat, les mesures pactades, que són acumulatives, permeten compensar la reducció d’un 80% dels dies de feina proposada per Brussel·les, però no més que aquest percentatge.

Mesures compensatòries acordades

Segons el document de l’acord facilitat per la Comissió, els pescadors podran adoptar un total de 12 mesures de compensació -i que poden ser acumulatives- per tal que els vaixells elegibles puguin incrementar l’assignació dels seus dies de pesca. A tall d’exemple, si una nau utilitza unes xarxes d’arrossegament determinades, aquesta podrà incrementar el nombre de dies feiners en un 9,3% respecte als 27 dies que plantejava inicialment la CE.

La llista de mesures compensatòries inclouen accions com el canvi de les portes que s’usen en les xarxes d’arrossegament i també es tenen en compte factors com ara que una embarcació estigui afectada per un període de veda. La posada en marxa de modificacions abans de l’1 de maig de 2025 també permetrà incrementar els dies de feina. Al mateix temps, jugarà a favor de l’augment de dies d’activitat el fet que un país aconsegueixi que un percentatge mínim de la seva flota apliqui mesures sostenibles.

Et pot interessar  El TJUE abordarà el 2025 els dubtes dels tribunals sobre l'aplicació de l'amnistia en casos de terrorisme i malversació

Sobre les mesures pactades perquè el sector pugui mantenir els mateixos dies de pesca, Planas ha subratllat que l’aplicació d’aquestes “garanteixen” l’activitat pesquera al Mediterrani i ha insistit que el govern espanyol ha sol·licitat a la CE explorar la possibilitat que aquestes es puguin posar en marxa amb finançament a càrrec de fons europeus. “A més de l’esforç d’adaptació, el sector mereix suport, que donarem des del govern espanyol i a nivell comunitari”.

Per la seva banda, el comissari de Pesca i Oceans, Costas Kadis, ha apuntat en una roda de premsa durant la matinada d’aquest dimecres que els pescadors es podran beneficiar del Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura per dur a terme part d’aquestes modificacions que contempla l’acord.

Reflexió sobre el futur del sector

Planas també s’ha referit a les dificultats per tancar un acord sobre la matèria. Segons ha detallat, tot i que Espanya, Itàlia i França partien de la mateixa posició a l’inici de les negociacions en contra de la proposta de la CE, han sigut Madrid i Roma qui han “mantingut la tensió negociadora” fins al final. “A partir de la posició inicial, hi ha hagut una certa diferenciació”, ha indicat el ministre en referència a París.

“Les negociacions comunitàries, en general, són molt complicades, però sobretot les de pesca: molts estats membres no tenen activitat pesquera i el factor d’unió és el factor geogràfic”, ha apuntat Planas, que ha posat sobre la taula la necessitat de “fer un esforç per canviar la forma de negociar” les quotes de pesca. “Què passarà el 2026? No ho sabrem fins al desembre del 2025”, ha resumit. “Em sembla una forma -de negociació- antiquada”, ha sentenciat.

Planas també ha afegit que ha comunicat al comissari Kadis la necessitat “d’obrir una reflexió” sobre el present i futur del sector pesquer a la UE. “Des del punt de vista de la sostenibilitat, han fet esforços absolutament formidables en els últims 15 anys. La pesca que es practica avui no té res a veure amb la que es practicava fa dues dècades”, ha dit el ministre.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí