Un cop arriba l’hivern, les muntanyes pirinenques canvien els colors marronosos de la tardor i es vesteixen amb el blanc de la neu. Aquest paisatge muntanyenc es transforma completament i ens mostra l’espectacle de la natura en tota la seva esplendor. En altres paraules, ens dona un altre motiu per visitar el Pirineu i guadir-lo plenament.
A més a més dels esports de neu, cultura, patrimoni, natura i gastronomia fan d’aquest espai natural un destí immillorable també a l’hivern. Per fi, es podrà tornar a gaudir al complet de les muntanyes i parcs naturals que tant vam enyorar l’any passat. En altres paraules, ara pots explorar de nou el territori a la teva mesura.
Des del Pirineu Oriental, amb destinacions com La Molina, Vall de Núria i Vallter, Espot i Port Ainé i Tavascan, passant per les estacions de Tot Nòrdic, el turisme de neu ofereix possibilitats per a tots els gustos. Entre les quals també hi ha Port del Comte, Baqueira i Masella, unes destinacions que sorprendran els seus visitants.
Viure la neu en família
L’Agència Catalana de Turisme ha certificat Masella, La Molina, Núria, Boí Taüll, Espot, Port Ainé i Vallter com els millors espais per viure la neu amb els més petits. Pistes de trineus i per a lliscadors, jocs d’equilibris i d’alçades, rocòdroms i tirolines són algunes de les opcions que s’ofereixen i que, ben segur engrescaran als menuts. Per als més atrevits, també poden fer senderisme amb una màquina trepitjaneu, o bé recórrer les corbes amb una moto de neu.
D’altres activitats divertides i per gaudir amb tota la família són l’Escape Snow “Alerta Allau” en la qual podràs convertir-te en un autèntic pister que rescata les víctimes d’una allau o practicant el tubbing, baixant en tobogan damunt d’un flotador pneumàtic, així com, per qui vulgui una activitat més contemplativa, gaudir d’un passeig amb raquetes en un circuit circular.
Per als amants del bon menjar
El territori pirinenc també compta amb una privilegiada gastronomia, que ajuda a refer-se després del fred. Vielha, Puigcerdà, Sort, Solsona, Ripoll, Ribes de Freser o la Seu d’Urgell ofereixen una cuina basada en productes locals i tradicionals.
Pel que fa a allotjament hi ha opcions aptes per a totes les butxaques. Albergs, càmpings, bungalous i allotjaments de turisme rural són alternatives a tenir en compte per qui no vulgui allotjar-se en hotels.
La Cerdanya
Aquesta zona del territori destaca per comptar amb La Molina i Masella, àmplicament conegudes per als amants dels esports de neu, amb fins a 145 quilòmetres.
Altres activitats que es poden fer a la Cerdanya són el passeig en telecabina que es desplaça fins al cim de la Tossa d’Alp -a 2.500 metres d’altura- des d’on podem contemplar el paisatge on conflueixen les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès gràcies al seu espectacular mirador en 360º. S’hi celebren sopars d’alçada a Costa Rasa i al Niu de l’Àliga, amb el posterior descens nocturn.
Des de Nadal a mitjans d’abril s’han programat diverses activitats pensades per a tots els públics. La Molina també és la porta d’entrada al Parc Natural de Cadí-Moixeró, on trobarem l’emblemàtica muntanya del Pedraforca. És, per tant, una zona que engresca a molts amants del senderisme.
El Ripollès
El fet que només es pugui accedir a través del Tren Cremallera ja la converteix en la primera gran experiència de la Vall de Núria. Enguany el mitjà de transport celebra el 90è aniversari, i des d’aleshores es manté com l’únic per accedir a l’estació de muntanya.
Com a novetat, a partir d’aquest hivern, amb la compra del bitllet de Cremallera s’inclourà el viatge per al Telefèric Coma del Clot que permetrà als visitants gaudir d’una experiència completa amb vistes privilegiades des del Pic de l’Àliga.
L’estació compta amb 11 pistes per a la pràctica de l’esquí alpí que sumen 7,6 km per a tots els nivells i es complementa amb una oferta molt variada, amb sortides guiades practicant esquí de muntanya o raquetes de neu.
Unes opcions ben originals són les sortides amb màquina retrac o el busseig sota el gel per descobrir els contrastos de llum i les bombolles en un paisatge subaquàtic únic.
Aquest emblemàtic punt és un referent mediambiental perquè és la porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ofereix un ampli ventall de propostes en plena natura pensades per a un turisme actiu, per relaxar-se i desconnectar i per a la família.
Vallter és l’estació de muntanya més mediterrània dels Pirineus, amb el seu cim a 2.535 metres d’altitud on, en dies clars, s’arriba a observar la Costa Brava. Una estació acollidora i familiar en la qual es pot gaudir de la neu durant tot l’hivern.
Situada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, disposa de 4 itineraris per a activitats de muntanya, senyalitzats per a tots els nivells i aptes per a tots els públics.
El centre d’hivern d’esquí i muntanya té 15 quilòmetres esquiables, repartits en 18 traçats d’esquí alpí i surf de neu.
El Solsonès
Cal destacar Solsona com una ciutat amb un patrimoni culturalment ric, amb visites guiades al nucli històric de la ciutat que inclouen la catedral, el palau Episcopal i les restes de les antigues muralles. Es troba a prop de Port del Compte, amb unes magnífiques vistes al Pedraforca i a el vessant sud de la Serra del Cadí.
El Pallars Sobirà
Els visitants podran gaudir dels itineraris senyalitzats d’esquí de muntanya i raquetes. S’hi celebra el Bateig de neu, una activitat pensada per a tothom qui s’inicia al món de la neu, o sortides amb màquines retrac.
Situada dins el massís de l’Orri, al municipi de Rialp, i envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’estació de Port Ainé es troba en un entorn que irradia encant per tot arreu: des dels seus petits pobles, el seu entorn natural, la seva gastronomia i el seu patrimoni cultural.
A més, l’estació de Port Ainé, està considerada com una de les estacions de muntanya amb més qualitat de neu de Catalunya gràcies a la seva localització. Disposa de 26 quilòmetres esquiables, i l’orientació de les seves pistes, cap al nord, afavoreix el manteniment de les baixes temperatures i la qualitat de la neu.
Ben a prop també hi ha el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Els frondosos boscos de pi negre, que junt amb les magnífiques vistes a les muntanyes, de més de 3.000 metres d’altitud, et transporten a la natura alpina més abrupta.
Allà cada mes s’hi celebren les sortides Starlight, una experiència única per gaudir d’un dels cels nocturns de muntanya més espectaculars dels Pirineus per a l’astronomia, activitat que es combina amb un tast de productes locals de Km0.
Consisteix en una primera introducció a l’interior i la posterior observació del cel nocturn. Primer es realitzarà la identificació de les constel·lacions, a ull nu, amb l’ajuda d’un làser astronòmic i de la mitologia que amaguen les estrelles. La segona part consistirà en l’observació d’objectes del sistema solar i del cel profund, amb l’ajuda d’un telescopi catadiòptric.
Amb el sostre del Puig Falcó a 2.751 metres, Boí Taüll és l’estació més alta de tot el Pirineu i el punt esquiable més alt de tot Catalunya. Els seus 42 traçats repartits en 45 quilòmetres de pistes farà les delícies de tots els esquiadors i snowboarders. Boí Taüll també és coneguda pels seus excel·lents forapistes, on destaquen els itineraris de Ginebrell en direcció a Durro o el de la vall de Moró.
A més, cal destacar que aquesta estació acollirà la celebració dels Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya del 8 al 13 de febrer, les proves més importants del calendari internacional d’esquí de muntanya. És recomanable que en cas que es vulguin visitar forapistes es contractin els serveis de professionals que puguin orientar-nos per gaudir amb seguretat de la natura.
L’esquí de muntanya, de fet, et permetrà fer esport, descobrir el territori i gaudir d’un entorn únic. Així, podràs viure aquesta experiència des d’una perspectiva completament nova.
I com no, d’obligada visita és el famós romànic de la Vall de Boí, que en un espai molt reduït concentra un nombre elevat d’esglésies d’aquest estil arquitectònic, declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO, destacant en especial les de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí.
En definitiva, el territori català compta amb un patrimoni cultural i natural molt ric. És una oportunitat excepcional per apostar pel turisme de proximitat i a la vegada contactar amb la natura, tot endinsant-nos per les seves estacions de muntanya i els seus increïbles parcs naturals. Aprofita l’oportunitat de viure una experiència única i redescobreix el Pirineu Català.