Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

Pilarín Bayés rebrà el 28è Premi Trajectòria de La Setmana del Llibre i Marc Giró, el 4t Premi Difusió

La 42a edició de la gran festa del llibre en català se celebrarà del 20 al 29 de setembre del 2024 i comptarà amb 86 casetes i 298 expositors

|

- Publicitat -

La il·lustradora Pilarín Bayés rebrà el 28è Premi Trajectòria en el marc de La Setmana del Llibre i el periodista Marc Giró, el 4t Premi Difusió. Com ja es va anunciar La Setmana, que canvia excepcionalment d’ubicació, se celebrarà del 20 al 29 de setembre al passeig Lluís Companys, ocupant des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella. Tindrà 86 casetes de llibreries i editorials amb 298 expositors i altres espais on s’hi faran prop de 270 activitats i s’hi presentaran 130 novetats editorials. En aquesta edició, l’Alguer se suma al territoris de parla catalana presents a La Setmana.

Publicitat

Aquest any, la 42a edició de la gran festa del llibre en català, se celebrarà del 20 al 29 de setembre del 2024, coincidint durant cinc dies amb les festes de la Mercè. Oferirà prop de 270 activitats amb presentacions de llibres, recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibres i rutes literàries.

Cristina Domènech, directora de La Setmana, ha explicat que és un any que estan “de festa” i han canviat de dates i se’n van al centre de la ciutat i ho veuen com una oportunitat. “Aquest any és una prova i un repte”, ha manifestat.

El dissabte 21, La Setmana obrirà les seves portes fins les 22.30h i tindrà lloc el concert ‘La Mercè a La Setmana’, amb el grup L’Arannà i amb la literatura com a protagonista, un espectacle que compta amb el suport del Departament de Festes de Barcelona i la revista Enderrock. Justament, en coordinació amb La Mercè, a la plaça del Nord que serà l’univers MAC de les arts de carrer, també s’hi organitzaran dos espectacles de dansa inspirats en dos autors catalans: Josep Ma. Espinàs i Carme Riera.

Com ja es va anunciar aquest any La Setmana canvia d’ubicació excepcionalment per la Copa Amèrica de Vela, i enlloc de celebrar-se al Moll de la Fusta ho farà al passeig Lluís Companys, des de l’Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella. Tindrà 6.500 m2 dedicats al llibre en català al bell mig de la ciutat. Els horaris també han variat i l’hora de tancament serà a les 21.00h, mitja hora més tard, excepte el dissabte 21, que tancarà les seves portes a les 22.30h. Ilya Pérdigo, president d’Editors.cat, ha remarcat que el 2025 tornaran al Moll de la Fusta i que el canvi és excepcional.

Pel que fa als expositors, n’hi haurà 298, una xifra rècord ha indicat Domènech, que corresponen a 247 segells editorials, 22 llibreries, 19 institucions, 9 universitats i 1 distribuïdora. Com en edicions anteriors, a La Setmana hi està representat el sector editorial de tots els territoris de parla catalana, amb presència dels segells editorials de Catalunya, País Valencià, Andorra, Illes Balears i Catalunya Nord. Aquest any, com a novetat, hi ha representació també del territori de l’Alguer, que presentarà per primera vegada una revista.

El president d’Editors.cat ha destacat el seu compromís de portar La Setmana del Llibre en Català al territori i dur el festival més enllà dels deu dies en què se celebra.

Premi Trajectòria i Difusió

El 28è Premi Trajectòria, que es lliura a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, recau en Pilarín Bayés (Vic, 1941). El Jurat del Premi Trajectòria, format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir-li per la importància de la seva obra, amb més de 1.000 llibres il·lustrats i per la seva participació activa en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. El guardó és una obra cedida per una artista de reconegut prestigi, l’artista visual Francesca Llopis (Barcelona, 1956).

Bayés ha dit que la llengua té una màxima expressió que és quan està escrita en un llibre ben imprès, ben il·lustrat i que sigui temptador per la gent que l’ha de llegir. “Que la gent del món del llibre hagin pensat en mi que ja tinc peu a l’altre món em fa molta il·lusió”.

Per altra banda, el 4t Premi Difusió 2022, que lliura la junta d’Editors.cat i que reconeix una personalitat pública que destaca per contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional, es lliura al periodista Marc Giró (Barcelona, 1974), per la seva tasca divulgativa del llibre en català a partir del seu programa de RAC1 ‘Vostè primer’. Historiador de l’art de formació, Giró, apunta el jurat, “destaca per les seves entrevistes a editors, autors, traductors i il·lustradors de llibres publicats en editorials diverses, amb un estil fresc i molt personal”.

Giró ha assegurat que no és veritat que els espectadors siguin idiotes. “Els que ens escolten volen complexitat i agraeixo a La Setmana que parli de llibres i en faci difusió perquè és a través dels llibres que moltes vegades copsem la complexitat que ens envolta. La única manera de tirar endavant és assumir aquesta complexitat”, ha afegit.

Autors

La Setmana compta amb la presència de tres autors internacionals de la mà del CCCB, l’escriptor irlandès de ‘true crime’ Mark O’Connell, l’autora escocesa Kirsty Logan; i l’ornitòleg i escriptor Stanislaw Lubienski. Com en edicions anteriors, la periodista Anna Guitart farà entrevistes a diferents autors com Carme Riera, Manuel Baixauli, Mireia Calafell, Toni Sala i Adrià Pujol. També parlaran dels seus últims llibres Eva Baltasar, Julià de Jòdar, Antònia Carré, Miquel Bonet, Xavi Coral, Adam Martín, Jordi Bonet-Coll, Abraham Orriols o Pep Blay. A més, els premiats d’aquest any presentaran els seus llibres, autors com Jordi Puntí, Mònica Batet, Ramon Gené; el premi Crims.cat, Lluís Riera, o el premi BBVA Sant Joan BBVA, Alba Gómez.

130 novetats editorials

La Setmana també és l’espai per presentar les novetats de tardor. En aquesta edició seran prop de 130 novetats editorials dels autors Laia Aguilar, Tuli Márquez, Mercè Ibarz, Vicenç Altaió, Laia Viñas, Juanjo Pallàs, Ricard Efa, Gerard Vilardaga, Elisenda Solsona, Montserrat Espallargues, Anna Pascual, Gemma Calduch, Maria Sellas, Clàudia Pagès, Cinta Farnós, David Moragas, Laura Piñol, Sergi Belbel i Marta Salicrú.

També hi haurà un espai destacat per a la poesia, amb la commemoració dels poetes Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit. A més de les converses amb els poetes Vicenç Altaió i Mireia Calafell, hi haurà recitals i presentacions d’autors com Francesc Bombí-Vilaseca, Tomàs Arias, Andrea Ambatlle, Jaume Huc o Laia Clavé. Es presentarà també la poesia completa del poeta francès Arthur Rimbaud i es dedicarà un acte a un taller de haikus.

Entre les activitats per als més joves, s’ha organitzat la batalla de llibres freestyle amb diverses obres juvenils d’autors com Ivan Ledesma, Jordi Cotet, Neil Gaiman, Lluís Delgado, Cesc Cornet, Marc Artigau o Eloy Moreno. La col·lecció de novel·la juvenil ‘Brunzits’ també serà a La Setmana amb l’autora Berta Camps i la directora de la col·lecció, Juliana Canet.

Aquest any, la programació destinada a un públic familiar consolida el seu paper referent amb 56 activitats de 38 segells editorials diferents. Passaran per La Setmana noms com Joan Dausà, Dàmaris Gelabert, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Martí Gironell i Coaner Codina, Pilarín Bayés, Josep Pedrals o Pep Molist. Es comptarà amb la presentació del llibre del programa ‘Canvis’, de SX3, de Marta Pujol.

Com a novetat, al setembre es presentarà un nou videopòdcast de 3Cat i La Setmana, que serà a la plataforma digital de continguts en català 3Cat. Seran 8 episodis on diversos autors conversaran sobre temes universals que tracten els llibres.

Col·laboren amb La Setmana entitats, institucions i associacions vinculades a la llengua i al llibre en català com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; el PEN Català; Plataforma de la Llengua; l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya; i la Universitat Politècnica de Catalunya.

La Setmana també té un vessant internacional, amb la Llull Felowship 2024, la missió d’editors internacionals que l’Institut Ramon Llull organitza amb l’objectiu de promoure internacionalment el coneixement de la literatura i les novetats editorials en català. La Institució de les Lletres Catalanes tindrà una doble presència amb l’exposició ‘Singulars’ i una activitat vinculada als commemorats d’aquest any (Àngel Guimerà, Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Montserrat Vayreda) i que porta per títol ‘Només això, paròdia?’

El comitè organitzador de La Setmana, liderat per Editors.cat, està format pel Gremi d’Editors de Catalunya, l’APPEC, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, la Generalitat, el Servei de Biblioteques de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’ICUB, Biblioteques de Barcelona, la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut