Per a Europa, la repressió contra el dirigent opositor rus Alexei Navalni és d’un altre nivell que la repressió contra el govern català, en part també empresonat i en part a l’exili, ja que, sens dubte, també estaria empresonat. Així ho ha explicitat la presidenta Von der Leyen quan ha donat suport a Borrell en la seva la visita a Moscou, malgrat les crítiques rebudes, i també ha quedat ben palès amb la “indignació” europea d’Alemanya i Suècia anunciant represàlies contra el Kremlin: expulsaran diplomàtics russos després que divendres el Kremlin fes fora de Rússia tres diplomàtics europeus per haver participat en les protestes contra l’empresonament de Navalni, fet que Brussel·les nega. En el cas dels presos polítics catalans, no hem vist aquest nivell d’indignació i de resposta i mai no s’ha expulsat diplomàtics espanyols de cap país membre del corporatiu club d’estats, que és la Unió Europea.
Exactament, Brussel·les veu “fora de lloc” el paral·lelisme entre l’opositor Alexei Navalni i els presos catalans fet divendres pel ministre d’exteriors rus Sergei Lavrov. “Als estats membres de la UE hi ha suficients garanties per tal que els drets dels ciutadans es respectin”, ha defensat el portaveu de Borrell, Peter Stano, remarcant que hi ha “diferències fonamentals” en com opera el sistema judicial a la UE i a Rússia. Per la seva banda, el portaveu principal de la Comissió Europea, Eric Mamer, ha assegurat que Borrell té el suport de la presidenta Ursula Von der Leyen i ha defensat que la visita a Moscou era “necessària”, malgrat les crítiques. “No es penedeix d’anar-hi”, ha reblat Stano. Tot i això, Borrell donarà explicacions dimarts al col·legi de comissaris i al ple de l’Eurocambra.
A banda dels comentaris sobre l’afer català, Lavrov va acusar els europeus d’actuar amb “arrogància” i de manera “poc educada” pel cas Navalni durant una tensa roda de premsa a Moscou on Borrell va exigir el seu alliberament, però on també va felicitar el Kremlin per la vacuna Sputnik. Poc després de la trobada, Rússia anunciava l’expulsió de tres diplomàtics per presumptament participar en manifestacions en protesta per l’empresonament de Navalni. Un fet que Brussel·les nega.
Una cinquantena d’eurodiputats reclama la dimissió de Borrell
El que semblaria bona notícia, veure el europarlamentaris reaccionar davant la llastimosa actuació de Josep Borrel a Rússia, es capgira com un mitjó quan veiem que bàsicament són diputats ultraconservadors polonesos i populars de l’est els principals signants da la carta de protesta adreçada a Von der Leyen. L’escrit acusa Borrell de causar “greus danys a la reputació de la UE” amb la seva reacció a la roda de premsa conjunta amb el ministre d’afers exteriors rus i a l’expulsió de tres diplomàtics europeus. També li retreuen haver anat a Moscou per “iniciativa pròpia” i titllen el viatge d “humiliant”. I encara resulta més trist veure que un dels signants és l’eurodiputat de Vox, Herman Tertsch.