Pedro Sánchez, el president del Gobierno, comença el curs polític amb una compareixença en la qual exposa l’agenda de l’executiu espanyol. Concretament, ho ha fet amb un plantejament que el Gobierno que ha titulat com “Una recuperació justa” segons la qual ha explicat quins són els plans del Gobierno. Hi ha predominat la “recuperació econòmica” amb una filosofia “on ningú quedi enrere”.
El líder socialista s’ha reafirmat dient que “s’està superant la dura prova que suposa la COVID-19, per poder recuperar la normalitat que gaudíem anteriorment”. Ha explicat que a través dels fons europeus “modernitzarà l’economia” posant èmfasi en la “justícia social”. Sánchez ha explicat que “Espanya està molt millor que el setembre passat” i ha tret pit del compliment de l’agenda de vacunació. Sorprenentment, ha defensat els joves i “als seus pares per haver-los inculcat els compromisos de solidaritat social”. També s’ha congratulat en explicar que “hi ha hagut una vacunació homogènia en el territori espanyol”, malgrat que les necessitats no ho són.
Sánchez ha fet trampa i ha explicat que la vacunació és “la mostra del patriotisme espanyol”, intentant usar els èxits de la campanya sanitària per reforçar la bandera espanyola amb una afirmació que no ve a tomb de res. També ha ressaltat el compromís del Gobierno amb “l’estat del benestar” i ha dit que farà reformes, i no “contrareformes que han menyspreat la cohesió social d’Espanya”.
S’ha posat a favor de la transformació digital i la transformació verda com objecte de la transformació del Gobierno. Els eixos que han destacat han estat: social, perspectiva de gènere, joventut i territorial amb una declaració d’intencions dels votants que vol obtenir. Sánchez ha criticat tímidament l’abusiu preu de la factura de la llum i s’ha compromés a afrontar-lo, però sense fer autocrítica i amb la voluntat de protegir-se de l’opinió pública.
En aquest cas, el marc regulador europeu ha estat el cap de turc que ha permès al president del Gobierno justificar-se i afirmar que està lligat de peus i mans. Malgrat parlar de “justícia social”, no ha tingut temps per comentar la situació dels menors estrangers no acompanyats a la Ciutat de Ceuta, ni la gestió molt “al límit de la llei” que Fernando Grande-Marlaska està fent.
El president del Gobierno ha subratllat que “Espanya es pot sentir orgullosa del paper que ha fet a Afganistan” i ho ha catalogat d’èxit col·lectiu amb declaracions partidistes en què ha dit que “Espanya havia estat l’ànima d’Europa”. Així, s’ha mostrat com un ferm defensor de l’estat del benestar i de les llibertats, sense comentar possibles vulneracions de drets pel que fa al conflicte català.
El president del Gobierno ha destacat que “quan treballem junts, podem aconseguir-ho tot”. Així, ha demanat la lleialtat a la Constitució Espanyola i l’ha usat com a arma llancívola per dir que “cap partit pot situar-se’n al marge”. Ha lamentat que qui ho fa ataca el prestigi de les institucions i de l’arquitectura constitucional “en un moment que es necessiten institucions fortes”. També ha criticat el bloqueig del Tribunal de Cuentas, de Consejo General del Poder Judicial i del Defensor del Poble i ha donat a entendre que qui potencia el bloqueig, també s’està posicionant en contra la Constitució.
Sánchez ha conclòs dient que “l’agenda d’Espanya és fer un país millor essent fidels als drets i deures de la Constitució Espanyola”. Així, ha volgut crear un aforisme, que espera que li permeti passar amb peus de plom la legislatura. De moment, la governa amb minoria i espera que amb conferències així pugui fer front a la pressió de l’oposició, que no pot estar-se de mencionar la fragilitat del govern que el manté a Moncloa.