Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Paneque: “El Govern està compromès a impulsar la transició energètica i el parc solar de Vidreres és el primer de molts”

La consellera de Territori ha visitat la instal·lació que ha adquirit l'Energètica, el més gran de comarques gironines

|

- Publicitat -

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha visitat la primera planta fotovoltaica titularitat de l’empresa pública L’Energètica, que s’ubica a Vidreres (Selva). El parc, de 3,4 megawatts pic (MWp) de potència, s’ha adquirit amb un procés de crida pública i ha suposat una inversió de 2,9 milions d’euros. “El Govern està compromès a impulsar la transició energètica i el de Vidreres ha de ser el primer de molts”, ha dit la consellera. El parc, instal·lat en una antiga pista de motocròs abandonada, és el més gran de comarques gironines amb 4.872 panells fotovoltaics que abastiran la planta dessalinitzadora de la Tordera. La intenció del Govern és ara la de naturalitzar-lo per fomentar-hi la biodiversitat.

Publicitat

El parc solar de Vidreres, inaugurat aquest dissabte per la consellera de Territori Sílvia Paneque, produirà 6,21 gigawatts hora (GWh) d’energia l’any. Ho farà en el que és el més gros de comarques gironines, amb una extensió de 2,36 hectàrees i 4.872 panells fotovoltaics de 695 Wp que poden rotar segons d’on provinguin els raigs de sol. Aquesta injecció verda es destinarà a abastir la planta dessalinitzadora de la Tordera, en un cicle que Panque ha descrit com “el cercle perfecte d’un parc pioner”.

I és que, a més, el parc s’ha instal·lat en una antiga pista de motocròs abandonada, a tocar de l’autovia C-35, on l’Energètica té previst desenvolupar en els mesos vinents un pla de naturalització de l’espai per fomentar-hi la biodiversitat. “Volem explicar a la ciutadania, no només la necessitat d’avançar en energies verdes, sinó també com aquestes instal·lacions es poden integrar absolutament amb l’entorn”, ha detallat Paneque.

L’adquisició suposa un pas més en el procés perquè l’empresa pública L’Energètica pugui abastir amb energia neta i de proximitat tots els serveis públics de la Generalitat. “El Govern està totalment compromès a impulsar la transició energètica, no només per descarbonitzar sinó també per generar oportunitats al territori”, ha dit la consellera de Transició Ecològica, que ha afegit que “el parc solar de Vidreres és el primer de molts”. La promoció de la instal·lació ha anat a càrrec de l’empresa promotora catalana Prime Rubau Energy (Prenergy).

El primer procés de crida pública emprès per L’Energètica, a més de l’adquisició del parc de Vidreres, també ha permès preseleccionar la participació en el 45% del parc solar Sol del Bages de Sant Fruitós de Bages (2,94 MWp), operació que està en la fase final de validació abans de tancar-se’n la compravenda. L’Energètica preveu tornar a llançar una crida pública per comprar noves instal·lacions que incrementin la potència renovable de la Generalitat per descarbonitzar els serveis públics.

“Estem convençuts que l’àmbit de la transició energètica és un objectiu compartit amb Comuns i Esquerra, com a socis de Govern, i amb aquest sentit esperem que L’Energètica es doti dels recursos necessaris”, ha explicat Paneque respecte a la negociació que s’està duent a terme per impulsar les actuacions d’aquesta empresa pública. La consellera també ha dit que “s’estan ultimant els treballs perquè el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER) pugui ser una realitat el 2025 i ajudi a marcar els espais òptims a Catalunya per implantar parcs d’energia fotovoltaica i eòlica”.

Visita a les obres de la C-63

La consellera també ha visitat les obres que el Departament té en marxa per a millorar l’accessibilitat, pacificar el trànsit i reforçar la seguretat viària a la C-63 a l’altura de Vidreres i que comportaran una inversió de 6 milions d’euros. Aquesta actuació consisteix, principalment, en la construcció de diverses rotondes i passos per a vianants i la implantació d’un separador de fluxos en una carretera on hi ha nombrosos accessos a urbanitzacions i a diversos espais d’activitats.

El tram on s’actua té una longitud de 3,5 quilòmetres, en un àmbit que registra un trànsit de 13.800 vehicles diaris de mitjana. L’obra inclou la construcció de tres rotondes, la implantació d’un carril central de gir i d’un separador central per a reforçar els sentits de la circulació i contribuir a reduir el risc de patir un xoc frontal. Aquest separador consistirà en una zona central amb un doble ressalt i una línia de captafars per afavorir la visibilitat. S’eliminaran els trams d’avançament i els girs a esquerres a la carretera. Finalment, també inclou nous passos per a vianants al voltant de les rotondes de Terrafortuna i d’Aiguaviva Parc, i la millora del ferm, la senyalització horitzontal i vertical i les barreres de seguretat.

Les obres van començar l’abril passat. A finals de novembre, va entrar en servei la rotonda d’accés a Aiguaviva Parc est i aquest desembre s’han posat en servei les altres dues rotondes previstes, de Terrafortuna i Puigventós. Es preveu que els treballs finalitzin el febrer vinent.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí