Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Ximo Puig signa el decret de convocatòria d’eleccions traient pit de la legislatura

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va destacar ahir, després de signar el decret que dissol les Corts i convoca eleccions per al 28 de maig, que es tanca una legislatura “excepcional” i “única per a l’autogovern” en què el País Valencià ha avançat en creació d’ocupació i en cohesió social i té davant seu un nou mapa d’oportunitats.

Publicitat

En una compareixença al Saló de Corts juntament amb la resta de membres del Consell, celebrada després d’un Ple extraordinari, el president va iniciar la seva declaració recordant l’excepcionalitat dels moments viscuts aquests quatre anys, amb una pandèmia de COVID-19 que va ocasionar la pèrdua de 10.451 vides, una DANA que va afectar greument el Baix Segura, els importants danys al litoral causats per la borrasca Glòria i, en l’actualitat, l’elevada inflació provocada per un any de guerra a Ucraïna.

Tot i això, va assegurar, malgrat les “enormes dificultats”, “tots els indicadors econòmics i socials” reflecteixen “l’evidència” que el País Valencià “està millor”, que “està avançant” i que ho està fent” mantenint l’estabilitat, forjant acords i prioritzant les solucions”.

En el pla econòmic, Puig va recordar que “més de dos milions de valencians i valencianes treballen avui, 400.000 més que fa 8 anys; la contractació indefinida ha augmentat al 50% i el salari mínim ha pujat per a 200.000 persones”.

Ximo Puig també va al·ludir a l’estabilitat aconseguida en vuit anys, amb tots els pressupostos aprovats “en temps i forma”, a les 30 lleis aprovades a la legislatura de la pandèmia i al “clima permanent de diàleg social i d’acords, davant del soroll altres territoris”, que ha desembocat en un “rècord” en inversió estrangera. La valenciana està sent, a més, l’autonomia que gestiona “amb més agilitat” els fons europeus Next Generation, que ja ha rebut 3.600 milions d’Europa, que la situen “20 punts per sobre de la mitjana espanyola”, ha dit.

Pel que fa a les mesures de protecció social, Puig va argumentar que el País Valencià és el territori “on menys creix la desigualtat des de la pandèmia” gràcies a unes polítiques que persegueixen garantir l’estat de benestar i reforçar la cohesió territorial.  Aquesta defensa de l’estat del benestar s’observa per ell també en la resposta valenciana a l’impacte de la guerra, “amb una reforma fiscal que baixa impostos al 97% de la població, amb una rebaixa de preus i taxes públiques, especialment notable al transport, amb suport intensificat a empreses, autònoms i sectors com el ceràmic i, ara, novament, per a les famílies, amb el Bo Cistella de la Compra, l’ajuda a les hipoteques i al lloguer jove”, ha enumerat el president.

Et pot interessar  Els serveis d'emergències no localitzen víctimes mortals a l'aparcament del centre comercial Bonaire

En concret, pel que fa a Educació, Ximo Puig va assenyalar que hi ha 14.800 docents més que el 2015, s’ha posat fi als barracons, el fracàs escolar s’ha reduït a la meitat, s’ha ampliat Xarxa Llibres i ja és gratuïta l’escola de 2 a 3 anys, a més de potenciar-se la formació professional. En Sanitat, les plantilles s’han ampliat en 13.200 professionals més, i s’ha recuperat l’atenció sanitària universal, eliminant copagaments i establint noves cobertures de serveis. I, en polítiques socials, s’ha aconseguit triplicar el nombre de persones beneficiàries de la dependència i la Renda Valenciana d’Inclusió ha augmentat un 85%, ha indicat.

Puig va afegir-hi que s’ha avançat també “en dignitat” perquè “la societat valenciana ha superat el paradigma de la corrupció, de la vergonya i dels escàndols”. “La corrupció preocupa 20 vegades menys que fa 8 anys la societat valenciana: del 60% al 3%, i, a l’Índex de Qualitat Democràtica que encarrega la Unió Europea a la Universitat de Göteborg, hem ascendit del lloc 14 al lloc número 6 i estem per sobre de la mitjana europea”, va manifestar.

El president també es va referir, per altra banda, a qüestions per les quals cal continuar treballant per aconseguir un “finançament just” i per garantir “aigua per sempre” des del caràcter irrenunciable del transvasament Tajo-Segura.

“Junts, hem posat les bases d’aquest horitzó 2030, una segona revolució dels serveis públics per reforçar l’estat del benestar valencià, una reindustrialització innovadora que ens faci liderar camps com la mobilitat, una sostenibilitat que propiciï l’autonomia energètica i un medi ambient més protegit, i una societat més cohesionada, més descentralitzada i amb igualtat real entre dones i hòmens, entre persones i entre territoris”.

El decret signat ahir pel president es publicarà avui dimarts al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i al Butlletí Oficial de l’Estat. Les eleccions valencianes se celebraran el 28 de maig, així que la campanya electoral començarà el 12 de maig i acabarà a la mitjanit del dia 27 i la constitució de les Corts serà el 26 de juny.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut