L’Audiència Nacional manté la presència de la Generalitat Valenciana com a acusació en el judici del cas Gürtel que afecta a l’expresident valencià Francisco Camps. Tot i així, ha reduït el seu paper d’acusació al mínim, podent només adherir-se a les decisions preses per la resta d’acusacions.
El judici és una de les sis peces separades en les que es va dividir la trama valenciana del cas Gürtel. Es jutgen 27 persones per un suposat tracte de favor a les 7 empreses del líder de la trama, Francisco Correa. Aquestes empreses haurien rebut contractes menors per un valor d’1’8 milions d’euros entre 2004 i 2009. Les defenses van demanar l’expulsió de la Generalitat de l’acusació ja que el contracte de l’advocat extern de l’administració valenciana estaria caducat perquè tenia una durada d’un any i va finalitzar el novembre del 2020.
Mentre la Generalitat Valenciana estava en mans del PP, l’administració va decidir no exercir l’acció penal ni de responsabilitat civil. Amb el canvi de govern amb la conformació de l’Acord del Botànic, la Generalitat va decidir personar-se com a acusació en el judici a través d’un advocat extern. Les defenses consideraven que això es feia per interessos polítics i així ho van expressar per intentar fer retirar l’acusació de la Generalitat Valenciana. La Generalitat argumenta que “no té res a veure la durada del contracte menor” pel qual es va contractar l’advocat “amb la durada de la causa”.
L’Audiència Nacional finalment manté a la Generalitat com a acusació, però considera que la seva presència és extemporània i que s’ha de limitar a sumar-se al que demanin la resta d’acusacions, sense poder afegir-hi fets nous.